W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marynowana marchewka z Genui

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Marynowana marchewka z Genui

Marynowana marchewka z Genui

Bardzo lubię ten włoski zwyczaj podawania rozmaitych zagryzek do drinka - czasem są to banalne chipsy czy orzeszki, częściej jednak zakąska jest bardziej rozbudowana, nieraz wręcz oryginalna. Na tym zdjęciu obok widzicie najlepszą chyba zagryzkę do prosecco, jaką w życiu jadłam - paski chrupkiej marchewki w ostrej, aromatycznej zalewie. Było to w zupełnie niepozornej knajpie, w małej uliczce w Genui, gdzie przycupnęliśmy z Mężem przy stoliku, by odzyskać siły po śpiesznym zwiedzaniu miasta w iście tropikalnej pogodzie... (Mąż oczywiście zeżarł chipsy).

Kraj pochodzenia: Włochy-Liguria

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg ładnej marchewki
  • kawałek świeżego korzenia imbiru o długości 2-3 cm
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 szklanki dobrego białego octu winnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki nasion kopru włoskiego
  • łyżeczka suszonej pokruszonej ostrej papryczki

Marynowana marchewka z Genui - Opis przyrządzania:

Marchewkę przycinamy z obu końców, obieramy cienko nożykiem do warzyw, myjemy i osuszamy. Kroimy każdą wzdłuż na plastry grubości 1/2 cm, a każdy plaster - w długie paski o szerokości też 1/2 cm.
Nastawiamy spory garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy marchewkę. Gotujemy przez minutę, wylewamy na durszlak i studzimy pod strumieniem bieżącej zimnej wody. Osączamy starannie z nadmiaru wody i przekładamy do dużego, wyparzonego słoja.
Imbir kroimy w plasterki (bez obierania). Czosnek rozgniatamy (tez bez obierania) ciężkim nożem.
Do sporego garnka wlewamy ocet i tyle samo (czyli 2 szklanki) wody. Dodajemy imbir, czosnek i cukier oraz nasiona kopru, papryczkę i łyżkę soli. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając (żeby cukier się rozpuścił), po czym gotujemy 2 minuty i zdejmujemy z ognia.
Wrzącym syropem zalewamy marchewki w słoju i zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Po wystygnięciu odstawiamy słój do ciemnej i chłodnej spiżarni na co najmniej 3 dni.
Paski marchewek podajemy osączone z zalewy, koniecznie do jakiegoś włoskiego drinka!!!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Marynowana marchewka z Genui: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: