Bardzo lubię ten włoski zwyczaj podawania rozmaitych zagryzek do drinka - czasem są to banalne chipsy czy orzeszki, częściej jednak zakąska jest bardziej rozbudowana, nieraz wręcz oryginalna. Na tym zdjęciu obok widzicie najlepszą chyba zagryzkę do prosecco, jaką w życiu jadłam - paski chrupkiej marchewki w ostrej, aromatycznej zalewie. Było to w zupełnie niepozornej knajpie, w małej uliczce w Genui, gdzie przycupnęliśmy z Mężem przy stoliku, by odzyskać siły po śpiesznym zwiedzaniu miasta w iście tropikalnej pogodzie... (Mąż oczywiście zeżarł chipsy).
Kraj pochodzenia: Włochy-Liguria
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Marynowana marchewka z Genui - Opis przyrządzania:
Marchewkę przycinamy z obu końców, obieramy cienko nożykiem do warzyw, myjemy i osuszamy. Kroimy każdą wzdłuż na plastry grubości 1/2 cm, a każdy plaster - w długie paski o szerokości też 1/2 cm.
Nastawiamy spory garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy marchewkę. Gotujemy przez minutę, wylewamy na durszlak i studzimy pod strumieniem bieżącej zimnej wody. Osączamy starannie z nadmiaru wody i przekładamy do dużego, wyparzonego słoja.
Imbir kroimy w plasterki (bez obierania). Czosnek rozgniatamy (tez bez obierania) ciężkim nożem.
Do sporego garnka wlewamy ocet i tyle samo (czyli 2 szklanki) wody. Dodajemy imbir, czosnek i cukier oraz nasiona kopru, papryczkę i łyżkę soli. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając (żeby cukier się rozpuścił), po czym gotujemy 2 minuty i zdejmujemy z ognia.
Wrzącym syropem zalewamy marchewki w słoju i zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Po wystygnięciu odstawiamy słój do ciemnej i chłodnej spiżarni na co najmniej 3 dni.
Paski marchewek podajemy osączone z zalewy, koniecznie do jakiegoś włoskiego drinka!!!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Marynowana marchewka z Genui: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |