Doskonała, bardzo oryginalna i elegancka przystawka na szczególne okazje. A przy tym narobić się specjalnie nie trzeba, co też jest miłe...
Przepis na Solona pierś kaczki >>
Ciekawa odmiana niedzielnego pieczonego kurczaka - w mojej ulubionej, cytrynowo-czosnkowej wersji. Do takiego mięsa pasują pieczone ziemniaki, ryż lub kuskus.
Przepis na Pieczony kurczak z cytryną >>
Bardzo wytworna zupa, doskonała na jesienne chłody. Oczywiście działa tu zasada, że im lepsze wino wlejemy do zupy, tym będzie smaczniejsza.
Przepis na Zupa z Gewurztraminerem >>
Dobrze przyprawione befsztyki z polędwicy wołowej, dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. Niezłym dodatkiem mogą być pieczone kartofelki i połówki grillowanych cebul.
Przepis na Befsztyki z oliwkami >>
Delikatne, jesienne danie. Do plastrów cielęciny w winogronowo-winnym sosie doskonale pasuje kremowe piure z ziemniaków i kilka listków cykorii.
Przepis na Cielęcina z winogronami >>
Szybkie, świeże danie z klasycznym włoskim zestawem smaków: cytryna-czosnek-natka. Podajemy z ziemniaczanym piure lub absolutnie podstawowym risotto.
Przepis na Cielęce eskalopki z cytryną >>
We Włoszech potrawy słodko-kwaśne (in agrodolce) cieszą się wielkim wzięciem. W tym przepisie kurczaka przyprawiamy świeżym tymiankiem i cebulką dymką.
Przepis na Kurczak w sosie słodko-kwaśnym po włosku >>
Mam ten przepis od lat i co jakiś czas wykorzystuję, bo u nas w domu wszyscy lubią grzanki na kolację - oczywiście każdy z czym innym... Te akurat grzanki mają tę zaletę, że można do nich zużyć resztki pieczeni lub mięsa z rosołu.
Przepis na Pyszne grzanki >>
Sałatka z czasów, gdy zachłystywaliśmy się powszechną dostępnością ananasa w puszce. Retro, ale ciągle robi wrażenie.
Przepis na Sałatka z czasów gierkowskiej prosperity >>
Jesienna cielęcinka z jabłkami i świeżym majerankiem. Podajemy z kremowym piure ziemniaczanym.
Przepis na Cielęce pulpeciki z jabłkami >>