W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z czasów gierkowskiej prosperity

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Sałatka z czasów gierkowskiej prosperity

Sałatka z czasów, gdy zachłystywaliśmy się powszechną dostępnością ananasa w puszce. Retro, ale ciągle robi wrażenie.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pieczony kurczak
  • 3 jajka
  • puszka ananasa
  • kilka Å‚yżek dobrego gÄ™stego majonezu
  • kilka Å‚yżek gÄ™stej kwaÅ›nej Å›mietany

Sałatka z czasów gierkowskiej prosperity - Opis przyrządzania:

Kurczaka obieramy ze skóry i kości. Kroimy mięso w kawałeczki. Jajka gotujemy na twardo - 8 minut od zagotowania wody, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Grubo siekamy. Ananasa odcedzamy starannie z soku i kroimy w kostkę - jeśli był w plastrach. Mieszamy razem mięso z kurczaka, jajka i kawałki ananasa. Dodajemy majonez pół na pół ze śmietaną - tyle, żeby sałatka miała satysfakconującą nas konsystencję: w tamtych czasach wolna wola rzadko kiedy miała szansę emanacji, więc skorzystajmy z demokracji i zdecydujmy sami. Ja tam lubię, żeby składniki ledwo co się skleiły, ale znam takich, co wolą, żeby majonezu było naprawdę dużo. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z pieczywkiem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Sałatka z czasów gierkowskiej prosperity: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: