Doskonała, bardzo oryginalna i elegancka przystawka na szczególne okazje. A przy tym narobić się specjalnie nie trzeba, co też jest miłe...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Solona pierÅ› kaczki - Opis przyrzÄ…dzania:
Najpierw przygotowujemy mieszankÄ™ do nasolenia miÄ™sa – tÅ‚uczemy lub mielemy na proszek pieprz, kolendrÄ™, tymianek, listki laurowe i sól. Dodajemy cukier i mieszamy. PoÅ‚owÄ™ mieszanki wysypujemy na talerz, kÅ‚adziemy piersi miÄ™sem do doÅ‚u. Przysypujemy z wierzchu resztÄ… soli z przyprawami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. W odpowiednim czasie rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Piersi kaczki opÅ‚ukujemy z soli, wkÅ‚adamy do niedużego żaroodpornego naczynia z przykrywkÄ…, dolewamy 300 ml wody, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego pieca na 25 minut. Wyjmujemy miÄ™so na talerz i zostawiamy do zupeÅ‚nego wystygniÄ™cia. Zimne miÄ™so odcinamy zgrabnie od skóry (pozostawiajÄ…c jednakże cieniutkÄ… warstwÄ™ tÅ‚uszczyku) i kroimy lekko po skosie w jak najcieÅ„sze i jak najdÅ‚uższe paski. UkÅ‚adamy kaczkÄ™ ozdobnie na talerzu i podajemy z plastrami dojrzaÅ‚ego melona.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Solona pierś kaczki: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |