W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Solona pierÅ› kaczki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Solona pierÅ› kaczki

Doskonała, bardzo oryginalna i elegancka przystawka na szczególne okazje. A przy tym narobić się specjalnie nie trzeba, co też jest miłe...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 Å‚yżeczki czarnego pieprzu w ziarnkach
  • 1/2 Å‚yżeczki ziaren kolendry
  • Å‚yżka Å›wieżego tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 50 g soli
  • 40 g cukru
  • 2 duże piersi kacze
  • dojrzaÅ‚y melon do podania

Solona pierÅ› kaczki - Opis przyrzÄ…dzania:

Najpierw przygotowujemy mieszankÄ™ do nasolenia miÄ™sa – tÅ‚uczemy lub mielemy na proszek pieprz, kolendrÄ™, tymianek, listki laurowe i sól. Dodajemy cukier i mieszamy. PoÅ‚owÄ™ mieszanki wysypujemy na talerz, kÅ‚adziemy piersi miÄ™sem do doÅ‚u. Przysypujemy z wierzchu resztÄ… soli z przyprawami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. W odpowiednim czasie rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Piersi kaczki opÅ‚ukujemy z soli, wkÅ‚adamy do niedużego żaroodpornego naczynia z przykrywkÄ…, dolewamy 300 ml wody, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego pieca na 25 minut. Wyjmujemy miÄ™so na talerz i zostawiamy do zupeÅ‚nego wystygniÄ™cia. Zimne miÄ™so odcinamy zgrabnie od skóry (pozostawiajÄ…c jednakże cieniutkÄ… warstwÄ™ tÅ‚uszczyku) i kroimy lekko po skosie w jak najcieÅ„sze i jak najdÅ‚uższe paski. UkÅ‚adamy kaczkÄ™ ozdobnie na talerzu i podajemy z plastrami dojrzaÅ‚ego melona.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Solona pierś kaczki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: