Delikatne, jesienne danie. Do plastrów cielęciny w winogronowo-winnym sosie doskonale pasuje kremowe piure z ziemniaków i kilka listków cykorii.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Cielęcina z winogronami - Opis przyrządzania:
Mięso czyścimy z resztek tłuszczu, błon i ścięgien, płuczemy szybko w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plastry o grubości około pół centymetra. Każdy plaster mięsa rozbijamy delikatnie tłuczkiem (najlepiej najpierw przykryć mięso kawałkiem plastikowej folii). Na płaski talerz wsypujemy garść mąki, solimy i mieszamy. Każdy plaster mięsa leciutko obtaczamy w mące, strząsając nadmiar. Winogrona obrywamy z gałązek, płuczemy i otrząsamy z wody. Czosnek obieramy i kroimy w paseczki. Z gałązek rozmarynu obrywamy listki-igiełki i drobno je siekamy. Na patelni roztapiamy połowę masła. Wrzucamy czosnek i rozmaryn, smażymy minutkę, po czym dodajemy winogrona i smażymy dalej przez jakieś 5 minut, delikatnie mieszając. Zdejmujemy owoce z patelni i odstawiamy na bok. Na patelnię wkładamy resztę masła. Kiedy się spieni, wkładamy omączone plastry cielęciny i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Wlewamy wino i wciskamy sok z połowy cytryny. Zwiększamy ogień, a gdy wino częściowo wyparuje i sos zacznie gęstnieć, dokładamy na patelnię winogrona. Wszystko razem dobrze podgrzewamy i ewentualnie dosalamy do smaku. Posypujemy danie pieprzem prosto z młynka i szybciutko podajemy na stół.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Cielęcina z winogronami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |