W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cielęcina z winogronami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Cielęcina z winogronami

Delikatne, jesienne danie. Do plastrów cielęciny w winogronowo-winnym sosie doskonale pasuje kremowe piure z ziemniaków i kilka listków cykorii.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g sznyclówki cielęcej
  • mąka
  • 500 g (1/2 kg) winogron rodzynkowych
  • ząbek czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 60 g masła
  • 100 ml różowego wina
  • cytryna

Cielęcina z winogronami - Opis przyrządzania:

Mięso czyścimy z resztek tłuszczu, błon i ścięgien, płuczemy szybko w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plastry o grubości około pół centymetra. Każdy plaster mięsa rozbijamy delikatnie tłuczkiem (najlepiej najpierw przykryć mięso kawałkiem plastikowej folii). Na płaski talerz wsypujemy garść mąki, solimy i mieszamy. Każdy plaster mięsa leciutko obtaczamy w mące, strząsając nadmiar. Winogrona obrywamy z gałązek, płuczemy i otrząsamy z wody. Czosnek obieramy i kroimy w paseczki. Z gałązek rozmarynu obrywamy listki-igiełki i drobno je siekamy. Na patelni roztapiamy połowę masła. Wrzucamy czosnek i rozmaryn, smażymy minutkę, po czym dodajemy winogrona i smażymy dalej przez jakieś 5 minut, delikatnie mieszając. Zdejmujemy owoce z patelni i odstawiamy na bok. Na patelnię wkładamy resztę masła. Kiedy się spieni, wkładamy omączone plastry cielęciny i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Wlewamy wino i wciskamy sok z połowy cytryny. Zwiększamy ogień, a gdy wino częściowo wyparuje i sos zacznie gęstnieć, dokładamy na patelnię winogrona. Wszystko razem dobrze podgrzewamy i ewentualnie dosalamy do smaku. Posypujemy danie pieprzem prosto z młynka i szybciutko podajemy na stół.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Cielęcina z winogronami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Cielęcina z winogronami przepisy:

  • Jagnięcina duszona z rozmarynem
    Solidne mięsne danie z pięknie pachnącym sosem. Wbrew włoskim zwyczajom podajemy je z piure ziemniaczanym.
  • Klasyczne ossobuco
    To przepis dla mojej przyjaciółki Halinki - długo przez nią wyczekiwany. Osoobuco wymaga pocięcia giczy cielęcej na poprzeczne plastry, co przez lata całe przekraczało wyobraźnię polskich rzeźników. Ostatnio jednak nastąpił wyraźny przełom i oto okazało się, że nic rzeźnikom nie straszne, że ciąć w poprzek potrafią i ba, czynią to nawet chętnie, wnioskując z obserwacji cielęcej podaży. W klasycznym mediolańskim przepisie nie dodaje się pomidorów, co bardzo mi odpowiada - w większości "włoskich" restauracji w Europie ossobuco dosłownie pływa w przecierze pomidorowym, co skutecznie zniechęca mnie do zamawiania tego właśnie dania. Poniższy przepis pochodzi od Anny Del Conte, znakomitej Włoszki piszącej po angielsku. Troszkę go zmodyfikowałam, ale tylko troszkę.
  • Cielęce eskalopki z cytryną
    Szybkie, świeże danie z klasycznym włoskim zestawem smaków: cytryna-czosnek-natka. Podajemy z ziemniaczanym piure lub absolutnie podstawowym risotto.
  • Pulpeciki cielęce z papryką
    Kolorowe danie w sam raz na jesienny spleen.
  • Przepiórki z winogronami
    Bardzo sobie cenię przepiórki jako danie główne, bo ich niewielkie rozmiary pozwalają podać dużo rozmaitych dodatków (a goście się nie przejedzą). Poza tym są naprawdę wytworne i nikt nie ma prawa nam złego słowa powiedzieć!




Podziel się linkiem:


Komentarze: