We Włoszech potrawy słodko-kwaśne (in agrodolce) cieszą się wielkim wzięciem. W tym przepisie kurczaka przyprawiamy świeżym tymiankiem i cebulką dymką.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym po włosku - Opis przyrządzania:
Kurczaka obieramy z resztek tłuszczu i chrząstek, myjemy i osuszamy. Kroimy w kawałki na jeden kęs. Dymki obieramy z wierzchnich liści, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki o długości powiedzmy 5 cm. Na sporej patelni roztapiamy masło. Na gorące kładziemy kawałki kurczaka i rumienimy ze wszystkich stron. Solimy i - pardon - pieprzymy. Wlewamy wywar i dodajemy większość tymianku (2 gałązki zostawiamy do dekoracji). Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Dodajemy dymkę, mieszamy i gotujemy dalsze 3-4 minuty. Mięso posypujemy cukrem, zwiększamy ogień i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Wówczas wlewamy ocet, mieszamy i gotujemy na dużym ogniu przez chwilę, aż część octu odparuje i sos lekko zgęstnieje. Podajemy natychmiast, ozdabiając każdą porcję świeżym tymiankiem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kurczak w sosie słodko-kwaśnym po włosku: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |