Zimowa sałata, doskonale nadająca się na lekki lunch.
Przepis na Sałatka z wędzonego kurczaka z granatami >>
Doskonałe (i oryginalne) pogryzki na przyjęcie koktajlowe. Możemy wszystko przygotować wcześniej i tylko wsadzić szaszłyczki do pieca kilka minut przed podaniem.
Przepis na Mini szaszłyczki z kaczki i prawdziwków >>
Świetne danie dla dużej ilości osób. Podajemy z ryżem, makaronem lub - szczególnie w obliczu braku czasu - z kuskusem.
Przepis na Cytrynowe klopsiki >>
Wspaniała, absolutnie klasyczna, alzacka potrawa. Tylko błagam - niech riesling (zarówno do duszenia, jak i do picia z daniem) nie będzie z tych najtańszych!
Przepis na Kurczak w rieslingu >>
Klasyk nad klasykami, sposób na starą i twardą kurę. Przepis pochodzi z Burgundii, ale taką kurę dusi się, jak Francja długa i szeroka, używając lokalnego wina (zawsze jednak dobrego).
Przepis na Coq au vin czyli kura w winie >>
Góra kapusty z górą mięsa, czyli bigos po alzacku. Danie na bardzo mroźny dzień (za to wina da się pod to wypić sporo). Obecność mocnej musztardy i chrzanu obowiązkowa!
Przepis na Klasyczna choucroute >>
Kurczaka przed pieczeniem nacieramy pikantną pastą, która dodaje wiele smaku i czyni ze zwykłego drobiu istotę piekielną. Kurczaka możemy jeść na gorąco lub na zimno.
Przepis na Piekielny kurczak >>
Smaczna i zdrowa sałatka z kurczaka, warzyw i chińskiego makaronu. Lekki lunch lub kolacja.
Przepis na Sałatka z sezamowym kurczakiem >>
Bardzo dobre, rodzinne danie - niemal takie, jak w IKEI ;-). Podajemy z frytkami, sosem żurawinowym i sałatą.
Przepis na Frykadelki z sosem śmietanowym >>
Klasyczny, pyszny farsz z mięsa rosołowego, typowo polski. Doprawiamy dużą ilością pieprzu - koniecznie.
Przepis na Farsz z mięsa (do naleśników, pierogów, krokietów) >>