Solidna, obiadowa lub kolacyjna sałatka. Możemy również podać ją gościom na przyjęciu stojącym, gdyż nie wymaga użycia noża, a jest dostatecznie oryginalna, by stanowić temat konwersacji ;-)
Przepis na Sałatka z kurczaka z kuskusem >>
Różowe w środku plastry cielęcej wątróbki w intensywnym sosie z czerwonego wina z szałwią. Szybkie i bardzo smaczne danie, które podajemy z ziemniaczanym piure - choć równie dobre jest z chrupiącą bagietką.
Przepis na Cielęca wątróbka z szałwią >>
Szybki kurczak typu stir-fry. Jeśli ktoś lubi dania szczególnie pikantne, niech doda więcej ostrych papryczek lub łyżkę azjatyckiego sosu chilli.
Przepis na Kurczak z chilli i makaronem ryżowym >>
Podstawowy wywar używany w krajach Azji. Aromatyczny i uniwersalny.
Przepis na Azjatycki wywar z kurczaka >>
Paski mięsa w ostrej marynacie, szybko usmażone z zielonymi szparagami... Pochodzenie tego dania jest na pewno chińskie, ale czy tak zupełnie autentyczne, to nie mam pojęcia. Za to bardzo lubię zielone szparagi!
Przepis na Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku) >>
Moim zdaniem, dobrze przyprawiony pieczony boczek przewyższa w smaku schab - dzięki warstewce tłuszczu mięso jest bardziej soczyste i aromatyczne. Nie mówię, żeby wieprzowiną raczyć się codziennie, ale na Wielkanoc... Raz się żyje! Chrzan obowiązkowy.
Przepis na Rolada z boczku z szałwią >>
Uproszczony przepis na cudowne danie umbryjsko-toskańskie. Porchetta jest całym prosiakiem nadzianym masą ziół oraz własnymi podrobami, pieczonym przez noc w ciepłym piecu. Nie wszyscy mamy jednak odpowiedni piekarnik, może też pojawić się problem ze zdobyciem całego prosiaka...
Przepis na Boczek a la porchetta >>
U mnie w domu taka pieczeń nazywała się "na dziko", a mięso przed duszeniem nacierane było rozgniecionymi ziarenkami jałowca, co pozwoliłam sobie uwzględnić w modyfikacjach. Sos podajemy albo jak jest, albo też miksujemy go i podprawiamy kwaśną gęstą śmietaną.
Przepis na Pieczeń wołowa duszona Neli Rubinstein (z modyfikacjami) >>
"Kurczak, który przykleja się do palców" to popularne danie w krajach anglosaskich. Lubią je dzieci mniejsze, większe i zupełnie dorosłe. Sztućce są zupełnie zbędne, gdyż takiego kurczaka najwygodniej jeść palcami, oblizując je z lepkiego sosu. Możemy oczywiście upiec kawałki kurczaka na grillu ogrodowym, trzeba tylko uważać, żeby mięso dopiekło się do samej kości, a nie przypaliło z wierzchu.
Przepis na Udka z kury w musztardowej glazurze >>
Prawdziwie wiosenne danie. Pomidory i cytryna tworzą doskonały w smaku, lekki i świeży sos.
Przepis na Kurczak z cytrynÄ… i pomidorami >>
« | KwiecieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |