Ciekawa odmiana niedzielnego pieczonego kurczaka - w mojej ulubionej, cytrynowo-czosnkowej wersji. Do takiego mięsa pasują pieczone ziemniaki, ryż lub kuskus.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pieczony kurczak z cytrynÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Z kurczaka odcinamy nadmiar tłuszczu, po czym myjemy w zimnej wodzie zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Osuszamy mięso ręcznikiem papierowym. Środek kurczaka solimy i (za przeproszeniem) pieprzymy. Tymianek, estragon i natkę płuczemy, osuszamy i wkładamy do środka kuraka wraz z jednym listkiem laurowym. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy ściereczką. Jedną z cytryn kroimy na pół, a drugą w cienkie plasterki. Jedną połówkę cytryny wkładamy do wnętrza kurczaka. Plastry szynki parmeńskiej układamy na piersi kurczaka, przetykając pozostałymi listkami laurowymi.. Kurczaka solimy i - pardon - pieprzymy także z wierzchu, po czym nacieramy oliwą z oliwek (jakieś 2-3 łyżki) i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Układamy mięso w brytfannie i przykrywamy pierś (wraz z szynką) kawałkiem folii aluminiowej. Wstawiamy brytfannę na 20 minut do piekarnika, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Zdejmujemy z mięsa folię, a do brytfanny wrzucamy plasterki cytryny i główkę czosnku, podzieloną na ząbki (nieobrane). Pieczemy mięso dalej, polewając co jakiś czas wytwarzającym się sosem, przez 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuwamy kurczaka cienkim nożem w najgrubszej części udka - jeśli sok, który wypłynie, będzie przezroczysty, mięso jest upieczone. Jeśli zaś sok będzie różowy, musimy piec kurczaka chwilę dłużej. Wyjmujemy kurczaka z brytfanny i odkładamy na półmisek. Przykrywamy sporym arkuszem folii aluminiowej i zostawiamy w spokoju na kwadrans. Z brytfanny wyjmujemy łyżką cedzakową cytrynę i czosnek. Stawiamy brytfannę na ogniu, wlewamy brandy, mieszamy i podpalamy. Kiedy ogień zgaśnie, wkładamy z powrotem cytrynę i czosnek i chwilę podgrzewamy. Kurczaka kroimy na porcje i podajemy z sosem cytrynowo-czosnkowym.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Pieczony kurczak z cytryną: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |