W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cielęce pulpeciki z jabłkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Cielęce pulpeciki z jabłkami

Jesienna cielęcinka z jabłkami i świeżym majerankiem. Podajemy z kremowym piure ziemniaczanym.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 czerwone jabłka
  • 600 g mielonej cielęciny
  • jajko
  • cytryna
  • 3 gałązki świeżego majeranku
  • mąka
  • 50 g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • cukier

Cielęce pulpeciki z jabłkami - Opis przyrządzania:

Jabłka myjemy i osuszamy. Jedno z jabłek obieramy i ścieramy na grubej tarce. Do miski wkładamy mięso, wbijamy jajko i dodajemy utarte jabłko. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i ścieramy skórkę na drobnej tarce (tylko żółtą warstwę). Majeranek myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy skórkę i połowę majeranku do mięsa i mieszamy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Z masy toczymy 12 kulek i lekko je spłaszczamy. Obtaczamy pulpeciki w mące. Na sporej patelni roztapiamy połowę masła. Wkładamy pulpety i smażymy je na rumiano z obu stron. Lekko solimy i wlewamy wino. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut, ewentualnie dolewając odrobinę wody, żeby mięso nie przywierało. Pozostałe jabłka kroimy horyzontalnie w plastry o grubości centymetra. Na drugiej patelni roztapiamy resztę masła, wkładamy plastry jabłek i smażymy z obu stron na złoty kolor. Posypujemy łyżeczką cukru i skrapiamy octem. Lekko solimy i posypujemy resztą majeranku. Smażymy jeszcze chwilę, żeby cukier zaczął się karmelizować. Podajemy pulpeciki na plastrach jabłek.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Cielęce pulpeciki z jabłkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Cielęce pulpeciki z jabłkami przepisy:

  • Pulpeciki cielęce z papryką
    Kolorowe danie w sam raz na jesienny spleen.
  • Pulpeciki w sosie śródziemnomorskim Pulpeciki w sosie śródziemnomorskim
    Kolejne świetne wakacyjne danie, miło kojarzące się z Prowansją. Wątróbka dodaje smaku, ale jeśli z jakichś powodów nie wchodzi ona w grę, dajemy po prostu ciut więcej wieprzowiny.
  • Crostini z jabłkiem
    Szybka i smaczna przekąska, powstała na przecięciu rozmaitych szlaków kulinarnych Europy.
  • Angielskie kotlety z jabłkami i szałwią
    Brytyjczycy do wieprzowiny najchętniej jedzą sos jabłeczny doprawiony szałwią. W tym przepisie mamy niejako dekonstrukcję tego dania, gdyż jabłka podajemy w połówkach, a nie w postaci sosu. Do tak przygotowanego mięsa podajemy piure lub małe pieczone ziemniaczki.
  • Smażone maślane jabłuszka
    Jabłka, jak w tarte Tatin, z karmelowo-maślanym sosem, ale bez ciasta. Świetny jesienny deser - podajemy na gorąco, z kulką lodów lub bitą śmietaną doprawioną wanilią.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2010-09-29 17:01:20
Świetne były, oprócz jabłek dodałam jeszcze kawałki pomidorów bez skórki i pestek. Naprawdę bardzo dobry obiadek.
Moja ocena: 5