Jesienna cielęcinka z jabłkami i świeżym majerankiem. Podajemy z kremowym piure ziemniaczanym.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Cielęce pulpeciki z jabłkami - Opis przyrządzania:
Jabłka myjemy i osuszamy. Jedno z jabłek obieramy i ścieramy na grubej tarce. Do miski wkładamy mięso, wbijamy jajko i dodajemy utarte jabłko. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i ścieramy skórkę na drobnej tarce (tylko żółtą warstwę). Majeranek myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy skórkę i połowę majeranku do mięsa i mieszamy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Z masy toczymy 12 kulek i lekko je spłaszczamy. Obtaczamy pulpeciki w mące. Na sporej patelni roztapiamy połowę masła. Wkładamy pulpety i smażymy je na rumiano z obu stron. Lekko solimy i wlewamy wino. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut, ewentualnie dolewając odrobinę wody, żeby mięso nie przywierało. Pozostałe jabłka kroimy horyzontalnie w plastry o grubości centymetra. Na drugiej patelni roztapiamy resztę masła, wkładamy plastry jabłek i smażymy z obu stron na złoty kolor. Posypujemy łyżeczką cukru i skrapiamy octem. Lekko solimy i posypujemy resztą majeranku. Smażymy jeszcze chwilę, żeby cukier zaczął się karmelizować. Podajemy pulpeciki na plastrach jabłek.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Cielęce pulpeciki z jabłkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |