W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kreolski kremik

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Kreolski kremik

Jedna z wielu wersji pieczonego kremu, tym razem z mlekiem kokosowym. Świetny deser na lato, kiedy do stosu truskawek, malin, wiśni i porzeczek potrzebujemy czegoś łagodnego w smaku.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru
  • cukier waniliowy
  • limetka plus łyżeczka cukru

Kreolski kremik - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do rondla wlewamy mleko i mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy ubijamy ręcznym mikserem na gładką masę. Powoli, cały czas miksując, dolewamy gorące mleko. Przelewamy krem do 4 żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy 20 minut, aż krem będzie ścięty ( na środku może być jeszcze lekko płynny). Wyjmujemy miseczki z piekarnika i studzimy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Z wyszorowanej limetki ścieramy skórkę i rozcieramy ją z łyżeczką cukru. Limetkowym cukrem posypujemy każdy kremik tuż przed podaniem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kreolski kremik: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kreolski kremik przepisy:

  • Podwójnie karmelowy kremik
    Podwójnie, gdyż nie tylko dodajemy karmel do samego kremu, ale i dekorujemy nim wierzch deseru. Coś jakby krem brulee, ale nie wymaga naszej uwagi w ostatniej chwili przed podaniem - praktyczne w obliczu przyjmowania gości!
  • Dyniowy kremik z gorgonzolą
    Bardzo smaczny flan o wspaniałym ciemnożółtym kolorze. Gorgonzola i włoskie orzechy zaostrzają delikatny smak dyni - taki kremik podajemy na ciepło lub letnio, z małą sałatką z gorzkawych liści endywii.
  • Czekoladowy kremik z imbirem
    Delikatny i nie bardzo słodki krem czekoladowo-serowy z kandyzowanym imbirem. Podajemy z kruchymi ciasteczkami.
  • Krem brazylijski
    Doskonały deser na zakończenie kolacji przy grillu, gdy raczyliśmy się dużą ilością mięsa. Chłodny i delikatny krem w niedużych porcjach to właśnie to, na co będziemy mieli ochotę.
  • Kreolski krem kawowy
    Smaczny i delikatny krem kawowy z dodatkiem likieru Tia Maria lub Kahlua. Miły niedzielny deser.




Podziel się linkiem:


Komentarze: