W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kreolski kremik

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Kreolski kremik

Jedna z wielu wersji pieczonego kremu, tym razem z mlekiem kokosowym. Świetny deser na lato, kiedy do stosu truskawek, malin, wiśni i porzeczek potrzebujemy czegoś łagodnego w smaku.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru
  • cukier waniliowy
  • limetka plus Å‚yżeczka cukru

Kreolski kremik - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do rondla wlewamy mleko i mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy ubijamy ręcznym mikserem na gładką masę. Powoli, cały czas miksując, dolewamy gorące mleko. Przelewamy krem do 4 żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy 20 minut, aż krem będzie ścięty ( na środku może być jeszcze lekko płynny). Wyjmujemy miseczki z piekarnika i studzimy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Z wyszorowanej limetki ścieramy skórkę i rozcieramy ją z łyżeczką cukru. Limetkowym cukrem posypujemy każdy kremik tuż przed podaniem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kreolski kremik: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: