Jedna z wielu wersji pieczonego kremu, tym razem z mlekiem kokosowym. Świetny deser na lato, kiedy do stosu truskawek, malin, wiśni i porzeczek potrzebujemy czegoś łagodnego w smaku.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kreolski kremik - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do rondla wlewamy mleko i mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy ubijamy ręcznym mikserem na gładką masę. Powoli, cały czas miksując, dolewamy gorące mleko. Przelewamy krem do 4 żaroodpornych miseczek. Miseczki ustawiamy na głębokiej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Dokoła miseczek wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy 20 minut, aż krem będzie ścięty ( na środku może być jeszcze lekko płynny). Wyjmujemy miseczki z piekarnika i studzimy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Z wyszorowanej limetki ścieramy skórkę i rozcieramy ją z łyżeczką cukru. Limetkowym cukrem posypujemy każdy kremik tuż przed podaniem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Kreolski kremik: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |