W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Agrest z kwiatem czarnego bzu

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Agrest z kwiatem czarnego bzu

Uwielbiam agrest, szczególnie surowy. Dla Anglików jednak staje się on jadalny dopiero po ugotowaniu. Syrop z kwiatów czarnego bzu jest na Wyspach tradycyjnym dodatkiem do agrestu, bardzo zresztą udanym. Jeśli na stole postawimy pęk kwiatów czarnego bzu, będziemy mieli poczucie, że nadeszło lato.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg niezbyt dojrzałego agrestu
  • strąk wanilii
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu

Agrest z kwiatem czarnego bzu - Opis przyrządzania:

Agrest płuczemy i nożyczkami obcinamy ogonki i szypułki. Strąk wanilii rozcinamy wzdłuż. Wkładamy owoce do rondla, dodajemy wanilię, cukier i syrop z kwiatów czarnego bzu. Stawiamy rondel na maleńkim ogniu i podgrzewamy, aż owoce puszczą sok. Nie mieszamy, bo agrest się rozpaćka, ale potrząsamy rondlem. Przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy kilka minut, aż agrest będzie miękki. Zdejmujemy pokrywkę i - jeśli soku jest dużo - gotujemy jeszcze parę minut, by syrop nieco się zredukował. Podajemy agrest na ciepło z łyżką gęstej kwaśnej śmietany lub polewamy nim lody, waniliowe oczywiście.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Agrest z kwiatem czarnego bzu: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Agrest z kwiatem czarnego bzu przepisy:

  • Klasyczna konfitura z moreli
    Wyjątkowo smaczna konfitura - wycinek z tym przepisem, z jakiegoś francuskiego pisma, mam od lat i często jest w użyciu. Zwłaszcza, gdy trafią się piękne morele.
  • Koktajl z kwiatem czarnego bzu
    Piękny koktajl, elegancki i smaczny. Oczywiście robimy go późną wiosną, kiedy kwitną czarne bzy...
  • Pomarańcze w waniliowej marynacie
    Sałatka z pomarańczy, tym razem z wanilią. Doskonały dodatek do kremów i ciast, zwłaszcza tych o nieco egzotycznej proweniencji.
  • Waniliowe brzoskwinie
    Brzoskwinie i prawdziwa wanilia uzupełniają się nawzajem, tworząc deser o obłędnym zupełnie zapachu i smaku. Podajemy brzoskwinie na ciepło (aromat jest silniejszy), ale i na zimno są całkiem niezłe. Moim zdaniem wystarczą same sobie, ale kulka lodów waniliowych lub miseczka kremu brulee nie zawadzi...
  • Miodówka na gorąco
    Gdyby tak trafił się nam Sylwester na dworze, w śniegu i trzaskającym mrozie, to taka miodówka będzie znacznie bardziej odpowiednia, niż zmrożony szampan (a tam, niech będzie i jedno i drugie...).




Podziel się linkiem:


Komentarze: