W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Malinowy deser z mascarpone

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Malinowy deser z mascarpone

Ładny i delikatny deser, który doskonale prezentuje się w małych kieliszkach - w tej postaci podajemy go na stojących przyjęciach. Możemy też zrobić go w wersji rodzinnej - wówczas wlewamy galaretkę do szklanej miski, a gdy zastygnie, nakładamy krem i owoce.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 10-12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • torebka galaretki malinowej
  • 2 łyżki Cointreau
  • 250 g (ćwierć kilo) serka mascarpone
  • 250 ml (szklanka) zimnej kremowej śmietanki
  • 75 g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 250 g świeżych malin

Malinowy deser z mascarpone - Opis przyrządzania:

Galaretkę wsypujemy do miski. Wlewamy szklankę wrzącej wody i mieszamy, aż galaretka zupełnie się rozpuści. Dolewamy 1/2 szklanki zimnej wody i Cointreau. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną galaretkę nalewamy do 10-12 miseczek lub małych kieliszków (w wersji rodzinnej - do szklanej miski). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż zupełnie zastygnie. Mascarpone przekładamy do miski i chwilę ubijamy mikserem (po to, żeby lekko zmiękł i łatwiej dał się wymieszać z innymi składnikami). Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, dosypując w czasie ubijania cukier puder i dolewając sok z cytryny. Delikatnie mieszamy ubitą śmietankę z mascarpone i wykładamy na zastygniętą galaretkę. Kieliszki (lub miskę) z deserem przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do lodówki. Tuż przed podaniem ozdabiamy każdą porcję kilkoma malinami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Malinowy deser z mascarpone: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Malinowy deser z mascarpone przepisy:

  • Czekoladowy kremik z imbirem
    Delikatny i nie bardzo słodki krem czekoladowo-serowy z kandyzowanym imbirem. Podajemy z kruchymi ciasteczkami.
  • Tort z kremem z mascarpone
    Tiramisu w wersji eleganckiej i bezalkoholowej - dzięki temu tort ten idealny jest na wszelkie okazje dla wszystkich członków rodziny.
  • Ananasowe tiramisu (prawie)
    Bardzo sobie cenię świeży ananas - trzeba tylko uważać, żeby dobrze dojrzał, bo od niedojrzałego strasznie cierpnie język. Ten deser to niezupełnie tiramisu, bo brak w nim kawy i biszkoptów, ale krem jest taki sam. Po prostu lżejsze wcielenie.
  • Rolki z łososia z kremem z mascarpone
    Bardzo dekoracyjne ruloniki z plastrów wędzonego łososia, z kremem z serka mascarpone, przyprawionego różnościami, w tym odrobiną wódki. Doskonałe na przystawkę przed wytworną kolacją - w dodatku robi się je wcześniej i spokojnie sobie czekają w lodówce na swój moment chwały.
  • Mus czekoladowy Mus czekoladowy
    Jedna z wielu wersji musu z ciemnej czekolady - tym razem z dodatkiem bitej śmietany. Mus ten ma dość zwartą konsystencję, można więc użyć go jako kremu do babeczek lub wypełnić nim upieczoną tartę z kruchego ciasta.




Podziel się linkiem:


Komentarze: