Ładny i delikatny deser, który doskonale prezentuje się w małych kieliszkach - w tej postaci podajemy go na stojących przyjęciach. Możemy też zrobić go w wersji rodzinnej - wówczas wlewamy galaretkę do szklanej miski, a gdy zastygnie, nakładamy krem i owoce.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 10-12
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Malinowy deser z mascarpone - Opis przyrządzania:
Galaretkę wsypujemy do miski. Wlewamy szklankę wrzącej wody i mieszamy, aż galaretka zupełnie się rozpuści. Dolewamy 1/2 szklanki zimnej wody i Cointreau. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną galaretkę nalewamy do 10-12 miseczek lub małych kieliszków (w wersji rodzinnej - do szklanej miski). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż zupełnie zastygnie. Mascarpone przekładamy do miski i chwilę ubijamy mikserem (po to, żeby lekko zmiękł i łatwiej dał się wymieszać z innymi składnikami). Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, dosypując w czasie ubijania cukier puder i dolewając sok z cytryny. Delikatnie mieszamy ubitą śmietankę z mascarpone i wykładamy na zastygniętą galaretkę. Kieliszki (lub miskę) z deserem przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do lodówki. Tuż przed podaniem ozdabiamy każdą porcję kilkoma malinami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Malinowy deser z mascarpone: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |