Bardzo dobre i bardzo łatwe kruche ciastka. Jeśli czystość w kuchni nie jest naszą obsesją, angażujemy dzieci zarówno do zagniatania ciasta, jak i do wycinania ciasteczek foremkami. Będzie sporo zamiatania i skrobania stołu, ale za to ile dobrej, wspólnej zabawy!
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: około 50 sztuk
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dziecinne ciasteczka - Opis przyrzÄ…dzania:
Masło, mąkę, cukier, śmietanę i szczyptę soli wrzucamy do miski. Zagniatamy albo w maszynie kuchennej (typu KitchenAid) albo ręcznym mikserem z końcówkami do ciasta. Możemy również zagnieść ciasto w malakserze, tylko trzeba uważać, żeby nie miksować za długo - wyłączamy malakser, kiedy tylko ciasto utworzy kulę. Gładkie ciasto zawijamy w plastikową folię i wkładamy do lodówki na całą noc.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 2 blachy do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wałkujemy po kawałku na grubość od 2 do 5 mm. Foremkami wycinamy, co nam do głowy przyjdzie, a w duszy gra. Wycięte ciasteczka kładziemy na blachy i pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor - w zależności od grubości ciasta będzie to trwało 8-12 minut.
Upieczone ciastka studzimy, lukrujemy i ozdabiamy, czym popadnie.
Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pudełku.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Dziecinne ciasteczka: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |