W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kulfi kardamonowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Kulfi kardamonowe

Kulfi czyli indyjskie lody, robione są ze skondensowanego mleka i nie trzeba mieć do nich maszyny do lodów. Słodkie i egzotycznie przyprawione (w tym przepisie kardamonem) pasują do rozmaitych świeżych owoców, tropikalnych (mango) i rodzimych (truskawki).

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki nasionek kardamonu
  • 300 ml pełnego mleka
  • 400 g puszka słodkiego skondensowanego mleka

Kulfi kardamonowe - Opis przyrządzania:

Nasionka kardamonu rozkruszamy w moździerzu. Zwykłe mleko wlewamy do rondelka i dodajemy kardamon. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy niemal do wrzenia. Dolewamy mleko skondensowane, dobrze mieszamy i czekamy, aż wystygnie. Zimny płyn mieszamy jeszcze raz i przelewamy do foremek, takich na 1 porcję lub do foremek na kostki lodu. Wstawiamy foremki na kilka godzin do zamrażarki, aż lody będą zupełnie zamrożone. Podajemy z owocami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kulfi kardamonowe: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kulfi kardamonowe przepisy:

  • Terrine lodowa z puchatym karmelem
    Proste lody z chrupiącymi kawałeczkami karmelu.
  • Herbata "masala" (po indyjsku)
    Słodka i pachnąca rozmaitymi egzotycznymi przyprawami herbata. Zabielana.
  • Flan kokosowy
    Prościutki krem z mlekiem kokosowym. Podajemy z dojrzałymi miękkimi owocami lub z sałatką ze świeżego ananasa.
  • Mleko jaguara na europejskiej emigracji
    Bardzo słodki drink-deser, europejska wariacja na temat klasycznego brazylijskiego napoju "leite de onca". Świetny w okresie świątecznym, doskonale rozwesela nawet najbardziej ponurych członków rodziny.
  • Herbata imbirowa
    Słodka, kremowa i lekko pikantna świeżym imbirem - herbata zdecydowanie deserowa. Świetny "pocieszacz" przy złym, zimowym samopoczuciu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: