Kulfi czyli indyjskie lody, robione są ze skondensowanego mleka i nie trzeba mieć do nich maszyny do lodów. Słodkie i egzotycznie przyprawione (w tym przepisie kardamonem) pasują do rozmaitych świeżych owoców, tropikalnych (mango) i rodzimych (truskawki).
Kraj pochodzenia: Indie
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kulfi kardamonowe - Opis przyrzÄ…dzania:
Nasionka kardamonu rozkruszamy w moździerzu. Zwykłe mleko wlewamy do rondelka i dodajemy kardamon. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy niemal do wrzenia. Dolewamy mleko skondensowane, dobrze mieszamy i czekamy, aż wystygnie. Zimny płyn mieszamy jeszcze raz i przelewamy do foremek, takich na 1 porcję lub do foremek na kostki lodu. Wstawiamy foremki na kilka godzin do zamrażarki, aż lody będą zupełnie zamrożone. Podajemy z owocami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Kulfi kardamonowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |