Świąteczna odmiana bezików, z brązowym cukrem i cynamonem. Można takie bezy pogryzać przy kawie (lub grzanym winie), można też przełożyć je jakimś dobrym kremem i podać na deser.
Przepis na Cynamonowo-karmelowe beziki >>
Och, ci Kanadyjczycy - potrafią z syropu klonowego nawet fondue zrobić! Wspaniały deser, choć przyznaję, że trudno przypasować go do jakiejś pory roku - z jednej strony ciepły, słodki, klonowo-kremowy sos kojarzy się z typowo kanadyjską śnieżną zawieruchą za oknem, z drugiej jednak strony najlepiej macza się w nim świeże, pachnące, letnie truskawki...
Przepis na Kanadyjskie fondue na deser >>
Naprawdę świetne - robiłam je ostatnio do naleśników, doskonałe. Dodatek jogurtu jest bardzo właściwy - odświeża smak, łagodzi słodycz, ładnie wygląda.
Przepis na Bardzo udane jabłka z syropem klonowym >>
Sorbety to jedne z najprostszych deserów - niestety, dobrze jest mieć maszynę do robienia lodów, gdyż tylko stałe mieszanie owocowej masy da nam idealnie gładką konsystencję. Moje dzieci uwielbiają sorbety, więc mam taką maszynę (acz dopiero od niedawna), ale jeśli ktoś nie dysponuje tym sprzętem, znajdzie sposób na lody bez maszyny w przepisie na sorbet cytrynowy.
Przepis na Sorbet żurawinowy >>
Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!
Przepis na Sorbet z mango >>
Szalenie proste babeczki typu muffins, odpowiednie na każdą okazję. Te na zdjęciu upiekłam - raczej nietrudno się domyślić - na Walentynki. Z trudem zdążyłam zrobić zdjęcia, zaraz potem zostały dosłownie pożarte przez Dzieci i ich amerykańskiego przyjaciela Josepha.
Przepis na Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej) >>
Tarta wprawdzie jest francuska, ale przepis zupełnie mój. Kiedyś robiłam takie tarty z sezonowymi owocami dla pewnej restauracji - teraz przypomniałam sobie o nich, kiedy Dzieci na wyjeździe narciarskim zdawały się nie mieć umiaru na widok takich wypieków. Trudno wprawdzie uznać czarne jagody za sezonowe w kwietniu, ale od czego są mrożonki?!
Przepis na Tarta francuska z kremem i jagodami >>
Doskonałe lody na bazie żółtek i śmietanki (no, cóż), z kawałkami suszonych śliwek - tych soczystych, francuskich - i miłym posmakiem dobrego alkoholu.
Przepis na Domowe lody z suszonymi śliwkami i armaniakiem >>
Zadziwiająco pyszne konfitury! Kawałki zielonych fig pływają w złocistym, pełnym drobnych pesteczek syropie i smakują nadzwyczaj udanie. Jeśli więc Wasz przydomowy figowiec szczególnie obrodził tego lata, nie wahajcie się ani chwili! ;-)
Przepis na Konfitury z zielonych fig >>
Brytyjczycy uwielbiają ciężkie ciasta z korzeniami, suszonymi owocami i orzechami. Raz są lepsze, raz gorsze (jak wszystko), ale ten przepis zasługuje na szczególną uwagę - nie dość, że ciasto jest naprawdę doskonałe i można je podawać o wszystkich porach dnia i nocy (znakomite na śniadanie, posmarowane masłem, równie trafione do popołudniowej herbaty, a i jako coś na ząb przed spaniem się nada), to jeszcze jest wyjątkowo niekłopotliwe w przygotowaniu, trzeba je zrobić nawet kilka dni przed podaniem, świetnie i długo się przechowuje, zyskując jedynie na smaku, a w dodatku nie zawiera tłuszczu! Ekstrakt słodowy (malt extract) można już w Polsce dostać (chyba), a jeśli chodzi o suszone owoce, to bierzemy, co nam w rękę wpadnie - morele, śliwki, imbir kandyzowany, skórkę z pomarańczy w syropie, kilka orzeszków ewentualnie...
Przepis na Ciemne i lepkie ciasto słodowe >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |