W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sorbet z mango

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Sorbet z mango

Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2-3 dojrzałe mango
  • 6 limetek
  • pomarańcza
  • szklanka cukru

Sorbet z mango - Opis przyrządzania:

Mango myjemy i wycieramy, obieramy ze skórki i odcinamy miąższ od pestki. Kroimy miąższ w kostkę i odmierzamy 3 pełne szklanki - resztę zjadamy w nagrodę.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy, wyciskamy sok - potrzeba nam 1/2 szklanki. Mieszamy sok z kostkami mango w szklanej misce i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania syropu.
Pomarańczę też szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i ścieramy tyle skórki, żeby wyszła nam łyżeczka deserowa.
Cukier wsypujemy do rondelka, dolewamy półtorej szklanki wody i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Dodajemy skórkę z pomarańczy, zwiększamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do blendera wkładamy mango z limetkowym sokiem, dolewamy zimny syrop i miksujemy na możliwie gładką masę. Przecieramy piure przez sitko, dobrze odciskając.
Przetarte piure wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby było naprawdę bardzo zimne.
Wlewamy piure do maszyny do robienia lodów i ukręcamy zgodnie z instrukcją. Niemal zamrożony sorbet przekładamy do plastikowego pudełka i wkładamy do zamrażalnika.
Jeśli ktoś nie posiada maszyny do lodów, ale skusiła go wizja tropikalnego sorbetu, znajdzie sposób na lody bez maszyny w przepisie na Lody kawowe.
Sorbet wyjmujemy z zamrażalnika 1/2 godziny przed podaniem i trzymamy w lodówce - wówczas powinien zmięknąć dostatecznie, by dało się go nakładać łyżką do lodów.
Osobiście taki sorbet najbardziej lubię z dodatkiem jakichś miękkich owoców (ach, malinki...), ale sezonowe kiwi, pomarańcze, ananas, fizalis lub - znów - plastry mango będą tu również doskonale pasować.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sorbet z mango: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku


Podobne do Sorbet z mango przepisy:

  • Dżem z sałatki owocowej
    Przepis ten powstał z powodu mojej niechęci do wyrzucania dobrego jedzenia - otóż często mi się przydarza, że robię sałatkę owocową, a dzieci (choć wcześniej chciały), jakoś jej nie zjadają. Następnego dnia zaś sałatka nie jest już taka dobra...
  • Deser z mango
    Plastry mango w cytrynowo-muszkatołowym syropie... Doskonałe do lodów.
  • Mango lassi
    Śniadaniowy koktajl, popularny w Indiach. Zasadniczo nie trzeba go słodzić, ale owoce mango różnią się zawartością cukru, więc lepiej sprawdzić. Mango powinno być rzeczywiście dojrzałe.
  • Semifreddo z mango i limetką
    Egzotyczny deser lodowy ze świeżym mango. Pyszny, oryginalny i nie trzeba kupować maszyny do lodów!
  • Salsa z mango
    Słodko-pikantny dodatek do krewetek z grilla (mmm), pieczonej ryby lub smażonej piersi z kury.


Podziel się linkiem:




Komentarze: