W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kanadyjskie fondue na deser

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Kanadyjskie fondue na deser

Och, ci Kanadyjczycy - potrafią z syropu klonowego nawet fondue zrobić! Wspaniały deser, choć przyznaję, że trudno przypasować go do jakiejś pory roku - z jednej strony ciepły, słodki, klonowo-kremowy sos kojarzy się z typowo kanadyjską śnieżną zawieruchą za oknem, z drugiej jednak strony najlepiej macza się w nim świeże, pachnące, letnie truskawki...

Kraj pochodzenia: Kanada

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 ml (1/2 szklanki) syropu klonowego
  • 250 ml (szklanka) kremowej świeżej śmietanki
  • żółtko
  • płaska łyżka gładkiej mączki kukurydzianej
  • kawałki świeżych owoców do maczania

Kanadyjskie fondue na deser - Opis przyrządzania:

Syrop klonowy wlewamy do garnuszka, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień, żeby syrop nie kipiał i gotujemy go 5 minut, aż ciut zgęstnieje i ściemnieje.
Dolewamy śmietankę i mieszamy.
Do kubeczka wlewamy 2-3 łyżki klonowej śmietanki, dodajemy żółtko i mączkę kukurydzianą i starannie mieszamy na gładką masę.
Wlewamy tę masę do rondla ze śmietanką z syropem i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy dalej, mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie zupełnie gładki.
Przelewamy sos do naczynia do fondue i stawiamy na podgrzewaczu. Jeśli natomiast nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami takiego urządzenia, stawiamy rondelek na podgrzewaczu do dzbanka z herbatą i stawiamy na stole.
Rozmaite owoce - wspomniane wyżej truskawki są fantastyczne, mogą też być dorodne jeżyny, plasterki banana (wersja sycąca i zimowa), kawałki jabłek i gruszek, mango, papaja, fizalis itp - myjemy, osuszamy i kładziemy na talerzykach wokół naczynia z fondue. Owoce nabijamy na długie widelce, maczamy w klonowym sosie i zjadamy!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kanadyjskie fondue na deser: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kanadyjskie fondue na deser przepisy:

  • Orzechowe ciasteczka z Kanady
    Kruche ciasteczka - niezastąpione podczas Świąt. Siekane orzechy laskowe i odrobina syropu klonowego dodają charakteru.
  • Bardzo udane jabłka z syropem klonowym
    Naprawdę świetne - robiłam je ostatnio do naleśników, doskonałe. Dodatek jogurtu jest bardzo właściwy - odświeża smak, łagodzi słodycz, ładnie wygląda.
  • Klasyczna tarta czekoladowa Klasyczna tarta czekoladowa
    Klasyczna tarta z kruchego ciasta z kremem czekoladowym, mile przełamanym dodatkiem kawy i wanilii. Podajemy dobrze schłodzoną, z filiżanką gorącej kawy. Uwaga! chociaż jest łatwiutka, robi murowane wrażenie na przyjęciach.
  • Mrożone parfait jabłkowe
    Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.
  • Domowe lody z suszonymi śliwkami i armaniakiem Domowe lody z suszonymi śliwkami i armaniakiem
    Doskonałe lody na bazie żółtek i śmietanki (no, cóż), z kawałkami suszonych śliwek - tych soczystych, francuskich - i miłym posmakiem dobrego alkoholu.


Podziel się linkiem:




Komentarze: