Bardzo prosty deser "gościowy" - kwaskowaty sos owocowy mile kontrastuje z intensywnie czekoladowym kremem. I krem, i sos robimy wcześniej i składamy do kupy tuż przed podaniem.
Przepis na Krem czekoladowy z cassisem >>
Kabaczki potrafią urosnąć do rozmiaru Zeppelina... I nie wiadomo wtedy, co z nimi zrobić, zwłaszcza, że w smaku trzeba im trochę pomóc. Możemy z nich zrobić konfiturę, zaostrzoną sokiem i skórką z cytryn.
Przepis na Cytrynowa konfitura z kabaczka >>
Podwójnie, gdyż nie tylko dodajemy karmel do samego kremu, ale i dekorujemy nim wierzch deseru. Coś jakby krem brulee, ale nie wymaga naszej uwagi w ostatniej chwili przed podaniem - praktyczne w obliczu przyjmowania gości!
Przepis na Podwójnie karmelowy kremik >>
Bardzo smaczny budyniowy krem - jest dość gęsty, więc nie wylewa się z kruchych foremek. Możemy oczywiście użyć go do dużej tarty, ale wtedy trzeba zwiększyć proporcje. Dobrze się przechowuje, w lodówce pod przykryciem.
Przepis na Åšwietny krem do babeczek >>
Klasyczna francuska tarta z kremem i czerwonymi śliwkami. Najlepsza jest na letnio, ale przechowuje się dobrze i następnego dnia też jest smaczna.
Przepis na Tarta francuska ze śliwkami >>
Czas ciasteczek nadchodzi wielkimi krokami! Te ładne pałeczki możemy związać wstążką po trzy, albo też zanurzyć końce w roztopionej czekoladzie - będą wyglądały jak zapałki.
Przepis na Czekoladowe pałeczki >>
Pod jabłoniami na naszej wsi rosną stare krzaki czerwonych porzeczek, lekko zdziczałych. Do jedzenia nadają się średnio, ale do przetworów są znakomite - robimy z nich galaretkę, cieszącą się niezwykłym powodzeniem wśród przyjaciół, maniacko przez nas obdarowywanych. W zeszłym bowiem roku z trzech krzaków dało się zrobić ponad trzydzieści słoików, w tym roku zaś wyszło dwadzieścia parę...
Przepis na Galaretka z czerwonych lub czarnych porzeczek >>
Szybki deser z galaretki porzeczkowej, którą przewidująco zrobiliśmy w lecie.
Przepis na Błyskawiczny deser z twarożku >>
W Wielkiej Brytanii mianem "Biskupa" (Bishop) określa się grzane porto. Hm, ciekawe dlaczego?
Przepis na GorÄ…cy Biskup >>
Doskonały sos do indyka lub kurczaka, ale także naszego rodzimego schabu. Oczywiście pasuje też do smażonego sera, pieczonego camemberta lub serków z jabłkiem.
Przepis na Sos żurawinowy z porto >>
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |