Zadziwiająco pyszne konfitury! Kawałki zielonych fig pływają w złocistym, pełnym drobnych pesteczek syropie i smakują nadzwyczaj udanie. Jeśli więc Wasz przydomowy figowiec szczególnie obrodził tego lata, nie wahajcie się ani chwili! ;-)
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4 słoiczki
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Konfitury z zielonych fig - Opis przyrzÄ…dzania:
Figi myjemy, odcinamy ogonki. Wkładamy owoce do garnka lub miski i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy w spokoju na 5 minut, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą tak długo, aż zupełnie ostygną. Odcedzamy i osuszamy, po czym każdy owoc kroimy pionowo na ćwiartki.
Wkładamy pokrojone figi do sporego rondla i polewamy sokiem z cytryny. Dolewamy 1/2 szklanki wody i stawiamy rondel na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż figi zmiękną.
Do rondla wsypujemy cukier i gotujemy na niezbyt dużym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści.
Zagotowujemy i gotujemy - a właściwie smażymy, bo tak się mówi o konfiturach - owoce przez mniej więcej 20 minut do 1/2 godziny. Syrop powinien nieco zgęstnieć.
Słoki sterylizujemy, czyli najpierw myjemy w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń (lub w zmywarce do naczyń, ustawionej na "cieplejszy" program), osuszamy i przepłukujemy czystym spirytusem.
Wrzącą konfiturę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Kiedy konfitura ostygnie, wycieramy słoiki z lepkich zacieków, naklejamy odpowiednie nalepki i ustawiamy w spiżarni.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Konfitury z zielonych fig: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |