W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciemne i lepkie ciasto słodowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ciemne i lepkie ciasto słodowe

Ciemne i lepkie ciasto słodowe

Brytyjczycy uwielbiają ciężkie ciasta z korzeniami, suszonymi owocami i orzechami. Raz są lepsze, raz gorsze (jak wszystko), ale ten przepis zasługuje na szczególną uwagę - nie dość, że ciasto jest naprawdę doskonałe i można je podawać o wszystkich porach dnia i nocy (znakomite na śniadanie, posmarowane masłem, równie trafione do popołudniowej herbaty, a i jako coś na ząb przed spaniem się nada), to jeszcze jest wyjątkowo niekłopotliwe w przygotowaniu, trzeba je zrobić nawet kilka dni przed podaniem, świetnie i długo się przechowuje, zyskując jedynie na smaku, a w dodatku nie zawiera tłuszczu! Ekstrakt słodowy (malt extract) można już w Polsce dostać (chyba), a jeśli chodzi o suszone owoce, to bierzemy, co nam w rękę wpadnie - morele, śliwki, imbir kandyzowany, skórkę z pomarańczy w syropie, kilka orzeszków ewentualnie...

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 20 kromek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • torebka czarnej herbaty (np. Earl Grey)
  • 175 g ekstraktu słodowego (plus więcej do smarowania)
  • 85 g ciemnobrązowego cukru (muscovado)
  • 300 g mieszanych i posiekanych suszonych owoców
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Ciemne i lepkie ciasto słodowe - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni zaledwie. 2 małe keksówki wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatę zalewamy 150 ml wrzątku i czekamy, aż się zaparzy. Wyjmujemy torebkę (oczywiście można użyć esencji z wrzątkiem, jeśli taką parzymy) i wlewamy herbatę do miski.
Dodajemy ekstrakt słodowy, cukier i suszone owoce (posiekane!) i mieszamy, aż cukier się rozpuści i wszystko się dobrze wymiesza.
Teraz wbijamy całe jajka, starannie mieszamy, po czym wsypujemy mąkę, proszek i sodę i szybko mieszamy (szybko, bo soda w kontakcie z innymi składnikami zacznie szybko się uaktywniać).
Przelewamy ciasto do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut do godziny z małym kawałkiem - ciasto przy dotknięciu nie powinno być miękkie.
Wyjmujemy ciasto z pieca i odstawiamy na 5 minut, po czym odwracamy foremki na metalową kratkę i zdejmujemy papier do pieczenia. Smarujemy ciasto dodatkowym ekstraktem słodowym (łyżka-dwie na ciasto) i zostawiamy do wystygnięcia.
Zimne ciasto zawijamy szczelnie w folię aluminiową i zapominamy o nim na co najmniej dwa dni.
Ciasto kroimy w kromki i smarujemy, bądź nie, masłem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciemne i lepkie ciasto słodowe: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Ciemne i lepkie ciasto słodowe przepisy:

  • Podstawowe ciasto orzechowe
    Jest to bardzo użyteczny przepis na ciasto, które pyszne jest au naturel, ale które stanowić może też znakomitą podstawę do wszelkich tortów dla wielbicieli orzechów. Smak ciasta zależy od tego, jakie orzechy akurat mamy pod ręką i co tez nam w duszy orzechowo gra. Pozostałe dodatki dobieramy zgodnie z rodzajem orzechów, i tak do orzechów włoskich nieźle pasuje cynamon i odrobina zmielonych goździków, do pistacjowych (niesolonych!) - starta skórka z cytryny, a do pekanów - skórka z pomarańczy. Jeśli mamy zamiar z ciasta uczynić tort, przekładamy jego warstwy ulubionych, niezbyt ciężkim kremem.
  • Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!) Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!)
    Wyjątkowo smaczne babeczki typu cupcakes, a mówi Wam to ktoś, kto nie przepada za takimi wypiekami... Miękkie w środku, chrupiące na wierzchu, z orzechami i kawalątkami białej czekolady, są naprawdę pyszne, czy to na śniadanie w towarzystwie cappuccino, czy do popołudniowej herbatki. Na zdjęciu widzicie te babeczki upieczone przez Młodsze Dziecko i Przyjaciółkę, ozdobione również przez nie różowych kremem z serka, bitą śmietana i najróżniejszymi posypkami.
  • Chleb kukurydziany z jalapeno
    Doskonały amerykański chleb z kaszki kukurydzianej, czyli polenty. Ja tam najbardziej lubię go na letnio, jako dodatek do kolacyjnej sałatki, ale Amerykanie używają go przede wszystkim do nadziania świątecznego (Thanksgiving!) indyka. Nie muszę dodawać, że jest moje ulubione nadzienie...
  • Ciasto orzechowe ze śliwkami
    Jeszcze nie robiłam tego ciasta, wyznaję, ale brzmi kusząco... Mam ten przepis od stu lat, więc nie pamiętam już, skąd pochodzi. Jeśli ktoś spróbuje, niech da znać, czy dobre (dobre to pewnie jest, ciekawam tylko, czy ta masa na wierzchu zastygnie).
  • Biscotti z pieprzem i migdałami Biscotti z pieprzem i migdałami
    Szalenie użyteczne i eleganckie biscotti, odpowiednie do wszelkiego rodzaju pasztetów, terrines, rillettes, past serowych. Świetne do pogryzania przy winie, znakomite jako wytworny i oryginalny dodatek do deski serów. Jednym słowem - uniwersalne (i naprawdę bardzo pyszne)!


Podziel się linkiem:




Komentarze: