W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sorbet żurawinowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Sorbet żurawinowy

Sorbety to jedne z najprostszych deserów - niestety, dobrze jest mieć maszynę do robienia lodów, gdyż tylko stałe mieszanie owocowej masy da nam idealnie gładką konsystencję. Moje dzieci uwielbiają sorbety, więc mam taką maszynę (acz dopiero od niedawna), ale jeśli ktoś nie dysponuje tym sprzętem, znajdzie sposób na lody bez maszyny w przepisie na sorbet cytrynowy.

Kraj pochodzenia: Kanada

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) świeżych żurawin
  • 300-350 g cukru

Sorbet żurawinowy - Opis przyrządzania:

Żurawiny przebieramy, płuczemy i osączamy.
Wkładamy owoce do sporego garnka, dodajemy 300 g cukru i 800 ml wody. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
Kiedy żurawiny się zagotują, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy mniej więcej 10 minut, aż owoce popękają.
Zdejmujemy z ognia, ciut studzimy i miksujemy. Przecieramy przez gęste sitko i sprawdzamy, czy nie trzeba dosłodzić.
Piure studzimy, wstawiamy do lodówki i trzymamy tam kilka godzin, aż będzie naprawdę zimne.
Bardzo zimne piure wlewamy do maszyny do lodów (trzeba tylko sprawdzić, jaką ma pojemność - w mojej tę ilość piure trzeba ukręcić w dwu turach) i zamrażamy zgodnie z instrukcją producenta.
Kiedy sorbet będzie już gęsty, maszynę wyłączamy, sorbet przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika.
Wyjmujemy z zamrażalnika na mniej więcej 20 minut przed podaniem, żeby sorbet dał się nakładać.
Podajemy w pucharkach lub miseczkach, z bitą śmietaną, owocami, listkami mięty lub melisy, wafelkiem... Albo w kieliszkach, z dodatkiem niedużej ilości czystej wódki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sorbet żurawinowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Sorbet żurawinowy przepisy:

  • Sorbet z mango
    Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!
  • Lody jogurtowo-pomarańczowe
    Bardzo proste lody, bez dodatku jajek i śmietanki, za to z gęstym naturalnym jogurtem. Pierwsze lody zrobione w mojej maszynie do lodów, polecam więc ze wzruszeniem!
  • Lody kawowe
    Jeśli ktoś pytałby mnie o zdanie - najlepsze lody na świecie!
  • Przepyszne kokosanki Przepyszne kokosanki
    Doskonałe ciasteczka dla wielbicieli kokosa (dzień dobry) - słodkie, ale nie za bardzo, wilgotne, chrupiące z wierzchu, lepkie w środku, bardzo kokosowe, słowem naprawdę przepyszne! I znakomite na Święta...
  • Mrożony jogurt melonowy Mrożony jogurt melonowy
    Mrożony jogurt to jedna z najlepszych form pobierania lodów - smak jogurtu przy mrożeniu właściwie zanika, zostawiając po sobie jedynie gładką konsystencję lodów i wzmagając jednocześnie smak owoców. Taki deser, ni to lody, ni to sorbet, Anglosasi nazywają "sherbet" (lub, rzecz jasna, "frozen yoghurt"). Needless to say - melon musi być naprawdę dojrzały!


Podziel się linkiem:




Komentarze: