Tarta wprawdzie jest francuska, ale przepis zupełnie mój. Kiedyś robiłam takie tarty z sezonowymi owocami dla pewnej restauracji - teraz przypomniałam sobie o nich, kiedy Dzieci na wyjeździe narciarskim zdawały się nie mieć umiaru na widok takich wypieków. Trudno wprawdzie uznać czarne jagody za sezonowe w kwietniu, ale od czego są mrożonki?!
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6-12
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tarta francuska z kremem i jagodami - Opis przyrządzania:
Zagniatamy Słodkie kruche ciasto do tart i wkładamy na chwilę do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem, po czym wykładamy spód odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Ciasto kroimy w plastry i wylepiamy nim starannie spód i boki przygotowanej formy. Brzegi najłatwiej wylepia się utoczywszy wpierw z ciasta wałeczek... Nakłuwamy spód widelcem w kilkunastu miejscach, po czym wstawiamy formę na kwadrans do lodówki lub - jeszcze lepiej - do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor - w zależności od piekarnika będzie to trwało 15 do 20 minut, ale trzeba sprawdzać. Podpieczone ciasto wyjmujemy z pieca, a temperaturę piekarnika obniżamy do 160 stopni.
W tak zwanym międzyczasie oddzielamy białka od żółtek - białka wlewamy do kubeczka i wstawiamy do lodówki; może będziemy mieli ochotę zrobić później Bezy, kto wie.
Żółtka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na gładki kogel-mogel. Dolewamy śmietankę i mieszamy.
Wlewamy ten kremik do podpieczonej foremki i wstawiamy do piekarnika na jakieś 20 minut - krem powinien zastygnąć (sprawdzamy poruszając formą), ale nie zacząć się rumienić. Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki na godzinę co najmniej.
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku i mieszamy z ciągle zamrożonymi jagodami. Wylewamy tę mieszankę na oziębiony krem, rozkładając jagody równomiernie.
Tartę wstawiamy znów na godzinkę do lodówki - w tym czasie jagody rozmrożą się do końca, a galaretka zastygnie.
Podajemy tartę pokrojoną w zgrabne trójkąty.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Tarta francuska z kremem i jagodami: można zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |