Puchaty karmel (vide: Puchaty karmel), z egzotycznym dodatkiem orzeszków pistacjowych i odrobiną szafranu. Połamany w kawałki świetnie pasuje do filiżanki kawy lub herbaty, na przykład z indyjskimi przyprawami (Herbata "masala" (po indyjsku) lub Herbata "masala" 2). Jeśli akurat nie mamy szafranu, za to mamy ochotę na karmel, po prostu dodajemy jeszcze, razem z kardamonem, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu.
Przepis na Karmel pistacjowy z szafranem >>
Mrozy tak długo się utrzymują, że znudziło mi się już grzane wino (!). A że czymś jednak trzeba się rozgrzewać, oto przepis na słabszy, ale równie skuteczny trunek!
Przepis na Grzaniec z cydru >>
Z czymś takim spotykam się po raz pierwszy - utrwalanie w cukrze aromatu koniczyny i róż. Przepis jest amerykański, bardzo staroświecki (jakoś nie umiem sobie wyobrazić dzisiejszych Amerykanów zbierających na łące koniczynę). Nie mam pojęcia, czy to jest dobre - znalazłam ten przepis niedawno, a koniczyna jeszcze nie zakwitła. Mam jednak słabość do wszelkich kulinarnych dziwactw, więc zapewne będę w lecie próbować! Oryginalny przepis zaleca dodanie ałunu potasowego, ale konia z rzędem temu, kto wie, co to...
Przepis na Koniczynowy "miód" >>
Mam słabość do dań śniadaniowych - wprawdzie i tak zawsze rodzinne weekendowe śniadanie kończy się na jajkach w szklance i twarożku z rzodkiewką (ulubiony zestaw), ale pomarzyć zawsze wolno... A marzy mi się pensjonat, w którym każde śniadanie byłoby inne. I byłyby w nim takie właśnie grzanki. Ech.
Przepis na Pomarańczowe słodkie grzanki >>
Doskonałe, jedwabiste w konsystencji lody (niestety trzeba mieć do nich maszynę...). Nawet Mąż je lubi! Pierwszy raz jadłam podobne lody u znajomej Amerykanki, która podała je jako nadzienie do czekoladowych ciasteczek (very American). Później nieco ten przepis przerobiłam, dodając doń jogurt - nadal jednak są doskonałe, i to nie tylko w ice cream sandwiches, ale także po prostu z owocami.
Przepis na Lody miodowe >>
Jak dotąd w mojej karierze - najlepsze truskawkowe lody! A właściwie coś pośredniego między lodami a sorbetem... Tak naprawdę to mrożony truskawkowy jogurt, a przepis jest pana Davida Leibowitza, z książki The Perfect Scoop, ostatnio mojej lektury na rano, południe i wieczór.
Przepis na Przepyszne lody truskawkowe >>
Naprawdę cudowne lody, znów z przepisu pana Davida Leibowitza (choć, jak zwykle, z pewnymi modyfikacjami), występujące pod mylnym mianem mrożonego wiśniowego jogurtu. Coś się takiego dziwnego dzieje, kiedy mrozimy owoce, cukier i jogurt, że przestają one smakować zwykłym owocowym jogurtem, a zmieniają się w coś pomiędzy lodami a sorbetem, o bardzo owocowym smaku i konsystencji prawdziwych włoskich gelato. Naprawdę POLECAM!
Przepis na Fantastyczne lody wiśniowe >>
Doskonałe, lekko "listkujące" ciasto, bardzo proste w wykonaniu. Przepis jest autorstwa brytyjskiej autorki wielu książek kulinarnych, szczególnie na temat wypieków, Mary Berry. Pani Berry użyła tego ciasta do zrobienia tarte Tatin (jabłka z karmelem), ja natomiast (preferując jednak słone wypieki) na rozwałkowanym cieście układam rozmaite warzywa i zapiekam w gorącym piecu.
Przepis na Szybkie ciasto francuskie >>
Bardziej elokwentny przepis na te trufle znajdziecie w Gazetce Życzenia Świąteczne AD 2012. Są naprawdę bardzo smaczne i oryginalne, no chyba żeby ktoś nie lubił kardamonu albo białej czekolady! Albo pistacji...
Przepis na Trufle pistacjowe z białej czekolady, kardamonu i szafranu >>
Wyjątkowo smaczne babeczki typu cupcakes, a mówi Wam to ktoś, kto nie przepada za takimi wypiekami... Miękkie w środku, chrupiące na wierzchu, z orzechami i kawalątkami białej czekolady, są naprawdę pyszne, czy to na śniadanie w towarzystwie cappuccino, czy do popołudniowej herbatki. Na zdjęciu widzicie te babeczki upieczone przez Młodsze Dziecko i Przyjaciółkę, ozdobione również przez nie różowych kremem z serka, bitą śmietana i najróżniejszymi posypkami.
Przepis na Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!) >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |