W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej)

Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej)

Szalenie proste babeczki typu muffins, odpowiednie na każdą okazję. Te na zdjęciu upiekłam - raczej nietrudno się domyślić - na Walentynki. Z trudem zdążyłam zrobić zdjęcia, zaraz potem zostały dosłownie pożarte przez Dzieci i ich amerykańskiego przyjaciela Josepha.

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 20 babeczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g jasnobrązowego cukru
  • 50 g dobrego ciemnego kakao
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 225 g mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania
  • kolorowe lukry i posypki itp.

Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej) - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 2 formy do małych mufinek wykładamy papierowymi foremkami - nie ma potrzeby smarowania masłem, ale dobrze jest włożyć po 2 foremki do każdego zagłębienia, wówczas po upieczeniu tę zewnętrzną zdejmujemy.
Cukier, kakao, masło i mleko wkładamy do garnuszka i stawiamy na malutkim ogniu. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier i masło się rozpuszczą.
Zdejmujemy z ognia i wbijamy jajka, po czym bardzo dokładnie mieszamy.
Mąkę i sodę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli. Wlewamy masę czekoladową i szybko, acz stanowczo, mieszamy na jednolite ciasto - będzie dość rzadkie, ale tak ma być.
Wlewamy po 2 łyżki ciasta do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Upieczone babeczki powinny być wyrośnięte i sprężyste w dotyku.
Babeczki wyjmujemy z pieca i przekładamy na metalową kratkę. Kiedy wystygną, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy i ozdabiamy stosownie do okoliczności.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej) przepisy:

  • Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!) Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!)
    Wyjątkowo smaczne babeczki typu cupcakes, a mówi Wam to ktoś, kto nie przepada za takimi wypiekami... Miękkie w środku, chrupiące na wierzchu, z orzechami i kawalątkami białej czekolady, są naprawdę pyszne, czy to na śniadanie w towarzystwie cappuccino, czy do popołudniowej herbatki. Na zdjęciu widzicie te babeczki upieczone przez Młodsze Dziecko i Przyjaciółkę, ozdobione również przez nie różowych kremem z serka, bitą śmietana i najróżniejszymi posypkami.
  • Angielskie babeczki czyli cupcakes Angielskie babeczki czyli cupcakes
    Ulubione przez brytyjskie dzieci babeczki z ucieranego ciasta. Nieodzowny element przyjęć urodzinowych i podwieczorków - z okazji urodzin ozdabiamy babeczki kremem maślanym i masą słodkich ozdóbek (na zdjęciu babeczki przybrane są zabarwionym na różowo kremem maślanym *!*1938*!*), na podwieczorek wystarczy je tylko polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
  • Francuski flan z prawdziwków
    Flan, czyli zapiekany kremik w formie zgrabnej babeczki. Podajemy jako subtelną przystawkę lub jako dodatek do dziczyzny.
  • Bardzo dobre ciasteczka (cookies) Bardzo dobre ciasteczka (cookies)
    Piekę ostatnio najróżniejsze ciasta i ciasteczka z kręgu kultury amerykańskiej - Starsze Dziecko zostało skautem, a tam do takich spraw podchodzi się poważnie i matki skautów też muszą się wykazać. Wolę się nie narażać małym Amerykanom zbyt odważną kuchnią, poszerzam zatem swój repertuar o coraz to nowe cookies, ciasta bananowe, ciasta marchewkowe i muffins... Te ciasteczka są ostatnio ulubione - zarówno w drużynie, jak i u mnie w domu. No i robi się je błyskawicznie.
  • Mufinki z malinami
    Popularne w Stanach i na Wyspach muffins tak się nam spodobały, że spolszczyła się nawet ich nazwa. Ciepłe mufinki są najsmaczniejsze, jeśli więc chcemy zjeść je na śniadanie, trzeba wstać godzinkę wcześniej ;-)


Podziel się linkiem:




Komentarze: