Przy kupowaniu boczku trzeba pilnować, żeby nie byÅ‚ z knura, tylko z porzÄ…dnego wieprza – ten z knura po przyrzÄ…dzeniu wydaje z siebie nieprzyjemnÄ… woÅ„. Nie wiem tylko, jak to osiÄ…gnąć w praktyce, chyba liczyć trzeba na uczciwość sprzedawcy...
UtarÅ‚o siÄ™, że po ÅšwiÄ™tach wszyscy przechodzÄ… na dietÄ™ niskokalorycznÄ…. ProponujÄ… nam to magazyny kulinarne, rodzina, a nawet wÅ‚asny organizm, nadwÄ…tlony nieco nadmiarem miÄ™s, wÄ™dlin, grzybków w occie i ciast produkcji wÅ‚asnej tudzież obcej. Bardzo tego zwyczaju – tj. przechodzenia na dietÄ™ – nie lubiÄ™. Mam bowiem nieodparte wrażenie, że ktoÅ› (sumienie? nakaz mody? siÅ‚a wyższa, jakkolwiek jÄ… zwać?) nakazuje mi żaÅ‚ować za doznane w trakcie Å›wiÄ…t przyjemnoÅ›ci. WpÄ™dza mnie to w depresjÄ™, a tej stanowczo postanowiÅ‚am unikać, gdyż w PÅ‚askim Kraju nareszcie nastaÅ‚a wiosna. SÅ‚oÅ„ce przygrzewa, przelotny deszczyk skrapia ziemiÄ™, z której w tempie ekspresowym wypstrykujÄ… rozmaite roÅ›linki i rosnÄ… z szybkoÅ›ciÄ… ponaddźwiÄ™kowÄ….
Å»adnych zatem diet, depresji i pokut nie planujÄ™ – dziÅ› bÄ™dzie o boczku. O boczku surowym, chudym, ale przeroÅ›niÄ™tym biaÅ‚ymi warstwami tÅ‚uszczyku, ze skórÄ…, z której przed przystÄ…pieniem do czegokolwiek usuwamy pozostaÅ‚oÅ›ci sierÅ›ci (np. opalajÄ…c nad pÅ‚omieniem gazu). Nie o boczku wÄ™dzonym, bo to zupeÅ‚nie inna historia – a propos, nie wiem, czy wiecie, ale chyba tylko w Polsce robi siÄ™ jajecznicÄ™ na boczku w kostkach; wszÄ™dzie indziej osobno smaży siÄ™ plastry boczku, a osobno jajka – ale o zwykÅ‚ym, prosto od Å›wini, wystÄ™pujÄ…cym w roli miÄ™sa.
Przy kupowaniu boczku trzeba pilnować, żeby nie byÅ‚ z knura, tylko z porzÄ…dnego wieprza – ten z knura po przyrzÄ…dzeniu wydaje z siebie nieprzyjemnÄ… woÅ„. Nie wiem tylko, jak to osiÄ…gnąć w praktyce, chyba liczyć trzeba na uczciwość sprzedawcy... JeÅ›li zaÅ› chodzi o tÅ‚uszczyk i skórÄ™ – cóż, rozumiem, że w czasach kultu wieszaków w sukienkach oraz wszechobecnego lÄ™ku przed monstrum o ksywie „Cholesterol” sÅ‚owa te mogÄ… zabrzmieć obrazoburczo, ale nie ma wyjÅ›cia: tÅ‚uszcz i skóra muszÄ… być. RoztapiajÄ…ca siÄ™ w trakcie obróbki cieplnej warstwa sÅ‚oniny powoduje, że miÄ™so jest soczyste, zaÅ› żelatynujÄ…ce wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci skórki decydujÄ… o jakoÅ›ci sosu.
DarujÄ™ Drogim Czytelnikom dalsze teoretyczne rozważania, tudzież sentymentalne wspomnienia boczkowe i przejdÄ™ do konkretów. Otóż przyrzÄ…dziÅ‚am ostatnio znakomitÄ… wieprzowinkÄ™ o dźwiÄ™cznej nazwie Hung Shao. AutorkÄ… przepisu jest nieoceniona Brytyjka Delia Smith (uwaga: porcja podana w tym przepisie wystarcza na dwie osoby zaledwie, wiÄ™c trzeba go zmultiplikować, jeÅ›li zajdzie taka potrzeba, zwÅ‚aszcza, że dzieci chiÅ„szczyznÄ™ zazwyczaj lubiÄ…). Boczek tak przyrzÄ…dzony jest miÄ™ciutki, pyszny i dalekowschodni. Podajemy go ze zwykÅ‚ym chiÅ„skim ryżem albo z makaronem sojowym (tym szklanym), a do tego smażone na chrupko warzywa, albo saÅ‚atkÄ™ z ogórków z sezamem...
A teraz danie, którego jeszcze nie wypróbowaÅ‚am, ale bardzo mnie korci. Przez caÅ‚e lata dziewięćdziesiÄ…te ubiegÅ‚ego wieku zajadaliÅ›my siÄ™ – zarówno w Polsce, jak i za granicÄ… – takimi częściami miÄ™sa, które da siÄ™ przyrzÄ…dzić à la minute, czyli jak najszybciej. Szast-prast na patelniÄ™ i po krzyku, jednym sÅ‚owem model amerykaÅ„ski. W ostatnich jednak latach niezwykÅ‚Ä… karierÄ™ robiÄ… dania z miÄ™sa bardzo dÅ‚ugo duszonego lub pieczonego godzinami w niskiej temperaturze. Znawcy mód kulinarnych twierdzÄ…, że za wzrost popularnoÅ›ci różnych takich „pieczeni duszonych” odpowiada ruch Slow Food. Nazwa ta bowiem odnosi siÄ™ nie tylko do duchowych aspektów pożywienia, ale i do takich sposobów gotowania, które wymagajÄ… znacznej cierpliwoÅ›ci. Z góry lojalnie zaznaczam, że do powolnego duszenio-pieczenia niezbÄ™dny jest duży kawaÅ‚ miÄ™sa, mniejsze kawaÅ‚ki wyschnÄ… nam w piecu na niemożliwy do zgryzienia wiórek.
ZnalazÅ‚am zatem ostatnio przepis na boczek, który piecze siÄ™ równe 24 godziny, czyli dobÄ™. Samo gotowanie nie sprawia wiele kÅ‚opotu, gdyż boczek w piekarniku radzi sobie wÅ‚aÅ›ciwie sam - jedynie co jakiÅ› czas polewamy miÄ™so tworzÄ…cym siÄ™ sosem. Robimy sobie jednak nocnÄ… przerwÄ™ - nie jest to wszak obóz karny, tylko slowfoodowy sposób gotowania. Po caÅ‚ej dobie miÄ™so jest ponoć tak miÄ™kkie, że dzielimy je na kawaÅ‚ki Å‚yżkÄ… i widelcem, nie zaÅ› nożem. Boczek taki podajemy z piure ziemniaczanym i dowolnÄ… postaciÄ… kapusty.
Ciekawa jestem bardzo, czy ktoÅ› podejmie siÄ™ tej próby – niewÄ…tpliwie trzeba zaprosić goÅ›ci, gdyż przepis opiewa na ilość starczajÄ…cÄ… do wykarmienia oÅ›miu, a nawet dziesiÄ™ciu osób. Z drugiej jednak strony można chyba takie miÄ™so odgrzewać, bo czy 24 godziny, czy 24 i póÅ‚ na odgrzanie, to już chyba wszystko jedno...
JeÅ›li ktoÅ› wypróbuje przepis na boczek pieczony caÅ‚odobowy, niech da znać, ogromnie jestem ciekawa, co komu z tego wynikÅ‚o. W tutejszym Makro, a w Polsce po prostu w miÄ™snym sklepie widziaÅ‚am takie duże kawaÅ‚y boczku, w sam raz na poÅ›wiÄ…tecznÄ… dietÄ™...
Natalka
Do rabarbaru ludzie majÄ… zazwyczaj podejÅ›cie z gatunku „love it or hate it”. Ja tam osobiÅ›cie rabarbar lubiÄ™ i jedyne, co mi przeszkadza, to dÅ‚ugie włókna, które uparcie wÅ‚ażą w zÄ™by. W zwiÄ…zku z tym kompot pijam przecedzony, a sos rabarbarowy przecieram przez sitko. wiÄ™cej...
...może kupowaÅ‚abym sandwicze częściej, gdybym tyle razy przedtem siÄ™ nie rozczarowaÅ‚a – a to chleb wczorajszy, a to buÅ‚ka nie chrupie, a to warzyw jak na lekarstwo, a to znów wszystko utopione w majonezie... wiÄ™cej...
Biedna krowina musi najpierw spełnić swój podstawowy mleczny obowiązek, w międzyczasie urodzić dzieci (cielęcinka), a potem dopiero kończy swój pracowity żywot jako stek lub pieczeń. Trudno się dziwić, że mści się na swych katach przynajmniej po śmierci. więcej...
„ (...) dziadziowi order nagle wpadÅ‚ w ordewry i na pół go przegryzÅ‚, podÅ›piewujÄ…c: every-body love somebody – smaczne to!” (Wojciech MÅ‚ynarski, rzecz jasna) wiÄ™cej...
Wydaje siÄ™, że Brytyjczycy nadzwyczaj poważnie wziÄ™li sobie do serca powiedzonko Francuzów i przestali mordować swe jadalne zwierzÄ™ta dwukrotnie – raz w rzeźni, a drugi raz w kuchni. wiÄ™cej...
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |