Plasterki cytryny zmacerowane w oliwie możemy drobno posiekać i dodać do sałatek, sosów, ryżu lub kuskusu. Całe plasterki kładziemy na rybie lub jagnięcinie przed pieczeniem, a cytrynową oliwę używamy do winegretów lub do smażenia.
Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie
Liczba porcji: słoik
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Cytryny w oliwie - Opis przyrzÄ…dzania:
Spory słoik sterylizujemy. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki, odrzucając pestki. Listki laurowe i papryczki myjemy i osuszamy. W słoiku układamy plasterki cytryny, przetykając je listkami laurowymi i papryczkami. Dolewamy tyle oliwy, żeby cytryna była zupełnie przykryta. Długim patyczkiem przekłuwamy warstwy plasterków w kilku miejscach, żeby oliwa dotarła wszędzie i nie robiły się pęcherzyki powietrza. Słoik zakręcamy również wysterylizowaną pokrywką i odstawiamy na 2 tygodnie (nie do lodówki). Skórka zmięknie, a oliwa przejdzie aromatem cytryny. Trzeba pamiętać, żeby cytryna była zupełnie przykryta oliwą, inaczej może zacząć pleśnieć.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Cytryny w oliwie: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |