W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cytryny w oliwie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Cytryny w oliwie

Plasterki cytryny zmacerowane w oliwie możemy drobno posiekać i dodać do sałatek, sosów, ryżu lub kuskusu. Całe plasterki kładziemy na rybie lub jagnięcinie przed pieczeniem, a cytrynową oliwę używamy do winegretów lub do smażenia.

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: słoik

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 ładne cytryny
  • 5 listków laurowych (najlepiej świeżych)
  • 6 małych ostrych papryczek (czerwonych i zielonych)
  • oliwa z oliwek

Cytryny w oliwie - Opis przyrządzania:

Spory słoik sterylizujemy. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki, odrzucając pestki. Listki laurowe i papryczki myjemy i osuszamy. W słoiku układamy plasterki cytryny, przetykając je listkami laurowymi i papryczkami. Dolewamy tyle oliwy, żeby cytryna była zupełnie przykryta. Długim patyczkiem przekłuwamy warstwy plasterków w kilku miejscach, żeby oliwa dotarła wszędzie i nie robiły się pęcherzyki powietrza. Słoik zakręcamy również wysterylizowaną pokrywką i odstawiamy na 2 tygodnie (nie do lodówki). Skórka zmięknie, a oliwa przejdzie aromatem cytryny. Trzeba pamiętać, żeby cytryna była zupełnie przykryta oliwą, inaczej może zacząć pleśnieć.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Cytryny w oliwie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Cytryny w oliwie przepisy:

  • Oliwki z marokańskimi aromatami
    To nie danie dla tych, którzy lubią smaki łagodne i domowe. Cytryny, harissa, mięta, czosnek - przyprawy użyte w tym przepisie do zamarynowania zielonych i czarnych oliwek - usatysfakcjonują poszukiwaczy przygód.
  • Śledzie w cytrynie
    Moje ukochane, domowe śledzie - nie ma bez nich Wigilii... Natomiast na co dzień świetne są z pieczonymi ziemniaczkami, w które włożyliśmy kawalątek masła.
  • Klasyczne pesto
    Znany na całym świecie, pachnący sos do makaronu, gnocchi, crostini... Wiem, że można go wszędzie kupić, ale taki domowy jest najlepszy. Powinno się go wprawdzie ucierać ręcznie w moździerzu, ale to już sobie darujmy - malakser lub blender świetnie się do tego nadają.
  • Wiosenny twarożek
    Optymistyczny i witaminowy twarożek przednówkowy. Znakomity na śniadanie i kolację (z razowym chlebkiem, mmm...) albo nawet i na przyjęcie: wówczas małe porcyjki twarożku układamy na niedużych, sztywnych listkach sałaty rzymskiej lub cykorii.
  • Tagliatelle z łososiem na ostro
    Wariacja na temat spaghetti con aglio, olio e peperoncino. Miska sałaty i kieliszek białego wina zawsze się przydadzą.




Podziel się linkiem:


Komentarze: