Zielony dip ładnie kontrastuje z gotowanymi krewetkami; można też ugotowane mule wyjąć ze skorupek, wymieszać z dipem i z powrotem włożyć w połówki skorupek.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dip oliwkowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Do malaksera wkładamy oliwki i osączone z zalewy kapary. Bazylię i natkę myjemy i osuszamy, obrywamy listki i wkładamy je do malaksera. Dodajemy osączony pieprz i 2 łyżki oliwy i miksujemy wszystko na możliwie gładką masę - co jakiś czas malakser otwieramy i zeskrobujemy ze ścianek nie posiekane kawałki. Gładki sos przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą (choć pewnie nie będzie trzeba) i dodajemy jogurt. Starannie mieszamy i podajemy do krewetek, surowych warzyw lub kawałków pity.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Dip oliwkowy: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |