Oryginalna kapustka, znakomita do ciemnego mięsa (kaczka, sarnina, udziec jagnięcy...).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Czerwona kapusta z gruszkami - Opis przyrzÄ…dzania:
Z liści kapusty wycinamy grube nerwy, wycinamy też głąb. Kapustę cienko szatkujemy i starannie płuczemy na dużym sicie, osączamy. Szalotki obieramy i drobno siekamy. W dużym rondlu roztapiamy połowę masła (łyżkę). Wrzucamy szalotki i smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kapustę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy łyżkę miodu, ocet winny, sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, co jakiś czas mieszając. W tak zwanym międzyczasie myjemy gruszki, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Na patelni roztapiamy resztę masła. Wrzucamy kostki gruszek i smażymy na sporym ogniu, aż zaczną się rumienić. Dodajemy orzechy i smażymy dalej przez kilka minut. Dodajemy miód, mieszamy i czekamy, aż zacznie się karmelizować. Mieszamy kapustę z gruszkami (i orzechami), doprawiamy do smaku i podajemy na gorąco.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Czerwona kapusta z gruszkami: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |