Zielony dip ładnie kontrastuje z gotowanymi krewetkami; można też ugotowane mule wyjąć ze skorupek, wymieszać z dipem i z powrotem włożyć w połówki skorupek.
Przepis na Dip oliwkowy >>
Plasterki cytryny zmacerowane w oliwie możemy drobno posiekać i dodać do sałatek, sosów, ryżu lub kuskusu. Całe plasterki kładziemy na rybie lub jagnięcinie przed pieczeniem, a cytrynową oliwę używamy do winegretów lub do smażenia.
Przepis na Cytryny w oliwie >>
Oryginalne i zupełnie niekłopotliwe ziemniaczki - na małym ogniu możemy trzymać je godzinę, czy nawet dłużej, jeśli goście utknęli w zaspie i nie zdążą na czas... Trzeba tylko pamiętać, żeby co jakiś czas zamieszać (kartofelki, nie gości w zaspie).
Przepis na Kartofelki z czosnkiem >>
Taką sałatkę robiła często Ciotka mojego Ojca. Bardzo lubiłam do niej chodzić na obiad, bo naprawdę świetnie gotowała - boski sernik, pieczeń wołowa szpikowana słoninką, najlepszy na świecie jabłkowy mazurek na Wielkanoc - wiecie, te klimaty. Sałatkę Ciocia robiła specjalnie dla mnie, a mogłam jej zjeść dowolną ilość.
Przepis na Kompot surowy z pomarańczy i jabłek >>
Oryginalna kapustka, znakomita do ciemnego mięsa (kaczka, sarnina, udziec jagnięcy...).
Przepis na Czerwona kapusta z gruszkami >>
Najukochańsze danie mojego dzieciństwa. Ciekawa rzecz, że leniwki smakują najlepiej, jeśli są zrobione z lekko kwaśnego sera. Ale w naszych czasach ciężko już taki dostać...
Przepis na Leniwki (najlepsza rzecz na świecie) >>
Udana kombinacja zupy z porów i bisque'u z langustynek - łatwa w realizacji, ale robi murowane wrażenie. Zdecydowanie świąteczne pierwsze danie.
Przepis na Zupa z porów z langustynkami >>
Prościuteńkie, a świąteczne w duchu danie z kurczaczych piersi. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą (lub bardziej zimowo - z sałatką z cykorii).
Przepis na Kurczak z migdałami i niebieskim serem >>
Na ziemniakach Irlandia stoi i nie raz wpłynęły one na historię kraju. Spośród wielu irlandzkich ziemniaczanych dań, champ zdobył popularność międzynarodową.
Przepis na Champ czyli irlandzkie piure >>
Świetna przystawka lub małe danko (do białego wina) w dawnym stylu. Uwaga - łatwo uzależnia, bo delikatna, kremowa konsystencja móżdżku, rumiana panierka i sos maślany z czosnkiem mają w sobie coś nieodpartego i człowiek nigdy nie ma dość...
Przepis na Móżdżek cielęcy na grzankach >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |