Prościuteńkie, a świąteczne w duchu danie z kurczaczych piersi. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą (lub bardziej zimowo - z sałatką z cykorii).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kurczak z migdałami i niebieskim serem - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Mięso myjemy, usuwamy kawałki tłuszczu i resztki chrząstek, osuszamy papierem kuchennym. Każdą pierś nacinamy ostrym nożem wzdłuż z boku, tworząc jakby kieszeń. Ser dzielimy na 4 porcje i napychamy nim każdą "kieszonkę" w kurczaku. Dociskamy brzegi. Migdały grubo siekamy ciężkim nożem. Natkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i mieszamy z migdałami. Żaroodporną formę skrapiamy oliwą, układamy mięso. Solimy i - pardon - pieprzymy, polewamy nioedużą ilością oliwy. Na wierzch każdej porcji mięsa kładziemy migdały z natką i dociskamy ręką. Wstawiamy mięso do piekarnika na 25 minut - migdały powinny się przyrumienić. Upieczone mięso wyjmujemy z pieca, przekładamy na ogrzane talerze i podajemy z borówkami, żurawinami lub żurawinowym sosem (wówczas go podgrzewamy).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kurczak z migdałami i niebieskim serem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |