W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak z migdałami i niebieskim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Kurczak z migdałami i niebieskim serem

Prościuteńkie, a świąteczne w duchu danie z kurczaczych piersi. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą (lub bardziej zimowo - z sałatką z cykorii).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
  • 100 g niebieskiego sera (np. Danablu)
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 4 gaÅ‚Ä…zki natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • borówki lub żurawiny do podania (lub sos żurawinowy - patrz przepisy)

Kurczak z migdałami i niebieskim serem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Mięso myjemy, usuwamy kawałki tłuszczu i resztki chrząstek, osuszamy papierem kuchennym. Każdą pierś nacinamy ostrym nożem wzdłuż z boku, tworząc jakby kieszeń. Ser dzielimy na 4 porcje i napychamy nim każdą "kieszonkę" w kurczaku. Dociskamy brzegi. Migdały grubo siekamy ciężkim nożem. Natkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i mieszamy z migdałami. Żaroodporną formę skrapiamy oliwą, układamy mięso. Solimy i - pardon - pieprzymy, polewamy nioedużą ilością oliwy. Na wierzch każdej porcji mięsa kładziemy migdały z natką i dociskamy ręką. Wstawiamy mięso do piekarnika na 25 minut - migdały powinny się przyrumienić. Upieczone mięso wyjmujemy z pieca, przekładamy na ogrzane talerze i podajemy z borówkami, żurawinami lub żurawinowym sosem (wówczas go podgrzewamy).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak z migdałami i niebieskim serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: