Udana kombinacja zupy z porów i bisque'u z langustynek - łatwa w realizacji, ale robi murowane wrażenie. Zdecydowanie świąteczne pierwsze danie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa z porów z langustynkami - Opis przyrządzania:
Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy zielone części (nie wyrzucamy, tylko używamy do innej zupy lub rosołu) i korzonki. Białe części kroimy wzdłuż na pół, starannie płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Langustynki obieramy z pancerzy - mięso odkładamy (będzie nam potrzebne na końcu), zaś pancerze i szczypce rozdrabniamy (w solidnym malakserze lub ciężkim nożem) na mniejsze kawałki. W sporym rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy, mieszając, na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodajemy skorupki langustynek i smażymy dalej, aż wszystko zacznie się rumienić. Wlewamy wino i szklankę wody, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i przelewamy przez bardzo gęste sitko. W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pory i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zmiękną, ale pilnujemy, żeby nie zaczęły się rumienić. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wywar z langustynek i śmietankę. Mieszamy i doprowadzamy niemal do wrzenia. Jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, po czym wrzucamy odłożone mięso langustynek. Podgrzewamy jeszcze przez minutę, żeby langustynki dobrze się rozgrzały, po czym nakładamy do małych, eleganckich miseczek. Podajemy z cieniutkimi grzankami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Zupa z porów z langustynkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |