W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kompot surowy z pomarańczy i jabłek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Kompot surowy z pomarańczy i jabłek

Taką sałatkę robiła często Ciotka mojego Ojca. Bardzo lubiłam do niej chodzić na obiad, bo naprawdę świetnie gotowała - boski sernik, pieczeń wołowa szpikowana słoninką, najlepszy na świecie jabłkowy mazurek na Wielkanoc - wiecie, te klimaty. Sałatkę Ciocia robiła specjalnie dla mnie, a mogłam jej zjeść dowolną ilość.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 soczyste pomaraÅ„cze
  • 2 zielone jabÅ‚ka
  • 100 g cukru
  • cytryna

Kompot surowy z pomarańczy i jabłek - Opis przyrządzania:

Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ostrym nożem ścinamy skórkę wraz z białym albedo. Owoce kroimy horyzontalnie w plastry, a potem każdy plaster na 4 części. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, po czym każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki. W szklanej misce układamy warstwę pomarańczy, posypujemy cukrem, potem warstwę jabłek, posypujemy cukrem i tak dalej, aż ułożymy wszystkie owoce. Z wyszorowanej cytryny wyciskamy sok. Polewamy nim sałatkę, po czym miskę przykrywamy. Odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej, po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Cukier powinien się rozpuścić, a owoce puścić sok. Podajemy na zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kompot surowy z pomarańczy i jabłek: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kompot surowy z pomarańczy i jabłek przepisy:

  • MarokaÅ„ska saÅ‚atka z marchewki
    Doskonała sałatka na zimę - zarówno marchewka, jak pomarańcze właśnie wtedy osiągają szczyty swych możliwości, a nam witaminy bardzo się przydadzą. Jedzmy więc i planujmy kolejne wakacje!
  • SaÅ‚atka z kopru wÅ‚oskiego i pomaraÅ„czy
    Na południu Włoch chętnie jada się pomarańcze w połączeniu z warzywami i wytrawnymi dodatkami - oto jeden z przykładów.
  • JabÅ‚ka z patelni
    Ulubiony przez moje dzieci dodatek do mięsa - potrafią tak zamącić, że zjadają wszystkie jabłka, a mięsko jakoś zostaje...
  • SaÅ‚atka z wÄ™dzonego kurczaka z granatami
    Zimowa sałata, doskonale nadająca się na lekki lunch.
  • Marynata z pomaraÅ„czy
    Plastry pomarańczy ze skórką w korzennym syropie... Doskonałe nie tylko do pieczonego drobiu, pasztetu lub dojrzałych serów, ale i jako prezent.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: