Moja absolutnie najukochańsza zupa - kwaśna (ja lubię bardzo kwaśną, ale to już każdy wrzuci sobie tyle cytryny, ile mu potrzeba), mocno koperkowa, z ryżem i kawałeczkami cytryny. Wspaniała.
Przepis na Zupa cytrynowa >>
To jest troszeczkę oszukany przepis - do piure, którym nadziewamy ziemniaki, dodajemy gotowy włoski sos truflowy. Takie ziemniaczki, mimo skrótu w przygotowaniu, warte są grzechu, naprawdę. Pasują świetnie do każdego pieczonego mięsa - od przepiórek po rostbef.
Przepis na Ziemniaki nadziewane truflowym piure >>
Jedno ze sztandarowych dań włoskiej kuchni - typowe dla samego Rzymu. Jedyną trudną rzeczą w tym przepisie jest kręcenie młynkiem do pieprzu - potrzebujemy tyle świeżo zmielonego, żeby sos był porządnie pikantny.
Przepis na Spaghetti cacio e pepe >>
Proste, szybkie i bardzo efektowne danie (nota bene dziś przychodzą goście, mam rozmrożone przepiórki i chyba zrobię je właśnie według tego przepisu). Podajemy z piure ziemniaczanym lub ziemniakami fondant (ja dziś robię połówki ziemniaków nadziewane truflowym piure - patrz przepis).
Przepis na Przepiórki duszone z porto >>
Typowy dla północnych Włoch makaron, do którego dodaje się mąkę gryczaną, piwo i grappę. Ugotowany taiadin podaje się z różnymi sosami, często z grzybami i ziemniakami.
Przepis na Makaron gryczany (taiadin) >>
Jest to danie znane mi od zawsze - Mama go robiła w takim kanciastym niebieskim garnku (ja robię w garnku Le Creuset). Coś jakby omlet, ale niezupełnie - trudno mi określić, co to jest właściwie, grunt, że polecam to danie z absolutnie czystym sumieniem i z całego serca!
Przepis na Piekielne jaja >>
Bardzo świąteczna pasta, z eleganckim sosem z kaczych nóżek z pomarańczą i warzywami. Podajemy jako pierwsze danie uroczystej kolacji we włoskim stylu.
Przepis na Tagliatelle z sosem z kaczki >>
Bardzo przyjemna sałatka o jakby azjatyckich korzeniach. Możemy ją podać na przystawkę (wówczas porcja wystarczy na 6 osób) lub na kolację (z bagietką i kieliszkiem łagodnego białego wina).
Przepis na Sałatka z kaczki i mango >>
Bób w kremowym sosie z chrupiącymi migdałami i świeżym koperkiem - znakomity dodatek do pieczonego drobiu lub królika.
Przepis na Bób w śmietanie z migdałami >>
Bardzo luksusowa jajecznica - może na noworoczny poranek?
Przepis na Jajecznica ze smardzami >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |