Doskonała sałatka z repertuaru mojej tureckiej przyjaciółki Ebru. Zdrowa, lekka, łatwa i przyjemna - dobry sposób na wykorzystanie tych (miejmy nadzieję) ostatnich warzyw umilających nam zimę...
Przepis na Turecka sałatka z brokułów i kalafiora z jogurtem >>
No co ja poradzę - stęsknił się człowiek za ciepłem, słońcem, latem... Arbuz teraz paskudny, wodnisty, bez smaku, ale podobno kiedyś pogoda się zmieni, owoce najpierw zakwitną, a potem dojrzeją i znów będzie pięknie! I wtedy ten przepisik będzie jak znalazł.
Przepis na Arbuz z fetÄ… i grzankami >>
Do wypróbowania w najbliższy weekend! (Jeśli będą warte grzechu, to dołączę zdjęcie i komentarz).
Przepis na Krewetki z cytrynÄ… i kaparami >>
No i to jest jeden z najlepszych przysmaków, które wymyślili Francuzi. Mój biedny Mąż nie może jeść czosnku i muszę przyznać, że strasznie mu współczuję, bo mało jest na świecie rzeczy równie dobrych, co taki mięciutki, pachnący (bo to confit ma niesłychanie apetyczny zapach), delikatny i zdecydowany w smaku jednocześnie ząbeczek czosnku, rozsmarowany na kawałku ciepłej jeszcze bagietki... Ech, mniam.
Przepis na Confit z czosnku >>
...a właściwie wariacja na temat słynnej sałatki. Po wielu próbach, ta wersja właśnie zyskała sobie stałe miejsce w repertuarze kolacyjnym naszego domu - tylko Starsze Dziecko kręci nosem, wiadomo jednak, że niektórym nigdy się nie dogodzi... Ale wszystkim innym polecam ją z całego serca!
Przepis na Moja ulubiona sałatka Caesar's >>
Jest to bardzo użyteczny przepis na ciasto, które pyszne jest au naturel, ale które stanowić może też znakomitą podstawę do wszelkich tortów dla wielbicieli orzechów. Smak ciasta zależy od tego, jakie orzechy akurat mamy pod ręką i co tez nam w duszy orzechowo gra. Pozostałe dodatki dobieramy zgodnie z rodzajem orzechów, i tak do orzechów włoskich nieźle pasuje cynamon i odrobina zmielonych goździków, do pistacjowych (niesolonych!) - starta skórka z cytryny, a do pekanów - skórka z pomarańczy. Jeśli mamy zamiar z ciasta uczynić tort, przekładamy jego warstwy ulubionych, niezbyt ciężkim kremem.
Przepis na Podstawowe ciasto orzechowe >>
Wyjątkowo smaczne babeczki typu cupcakes, a mówi Wam to ktoś, kto nie przepada za takimi wypiekami... Miękkie w środku, chrupiące na wierzchu, z orzechami i kawalątkami białej czekolady, są naprawdę pyszne, czy to na śniadanie w towarzystwie cappuccino, czy do popołudniowej herbatki. Na zdjęciu widzicie te babeczki upieczone przez Młodsze Dziecko i Przyjaciółkę, ozdobione również przez nie różowych kremem z serka, bitą śmietana i najróżniejszymi posypkami.
Przepis na Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!) >>
O, jak dobrze naładować się taką ilością witamin, i to już o poranku!
Przepis na Åšniadaniowy gruszkowy koktajl >>
Bardziej elokwentny przepis na te trufle znajdziecie w Gazetce Życzenia Świąteczne AD 2012. Są naprawdę bardzo smaczne i oryginalne, no chyba żeby ktoś nie lubił kardamonu albo białej czekolady! Albo pistacji...
Przepis na Trufle pistacjowe z białej czekolady, kardamonu i szafranu >>
Bez tych pasztecików moja Rodzina nie usiądzie spokojnie do wigilijnego stołu. Tradycyjnie w Wigilię nie jemy żadnych pierogów ani uszek, ale wszyscy uwielbiamy suszone grzyby, a nasze paszteciki - szczerze mówiąc, po prostu naleśniki z grzybowym nadzieniem - są chyba najlepszym sposobem ich spożywania. Doskonale pasują do barszczu, szczególnie jeśli posmaruje się je sosem chrzanowym. Tak, brzmi to dziwnie, ale suszone grzyby doskonale komponują się z chrzanem, nie wierz gębie, połóż na zębie.
Przepis na Moje rodzinne wigilijne paszteciki z grzybami >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |