W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!)

Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!)

Wyjątkowo smaczne babeczki typu cupcakes, a mówi Wam to ktoś, kto nie przepada za takimi wypiekami... Miękkie w środku, chrupiące na wierzchu, z orzechami i kawalątkami białej czekolady, są naprawdę pyszne, czy to na śniadanie w towarzystwie cappuccino, czy do popołudniowej herbatki. Na zdjęciu widzicie te babeczki upieczone przez Młodsze Dziecko i Przyjaciółkę, ozdobione również przez nie różowych kremem z serka, bitą śmietana i najróżniejszymi posypkami.

Kraj pochodzenia: kraje anglosaskie

Liczba porcji: 8 babeczek średniej wielkości lub 12-16 w wersji mini

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 175 g plus 1 łyżka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g (zwykła tabliczka) białej czekolady
  • 75 g orzechów pekanowych (wyłuskanych)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • poza tym ewentualnie i według potrzeby:
  • bita śmietana lub krem do dekoracji (np. Krem maślany albo Krem czekoladowy do tortów...)

Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!) - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę do babeczek (cupcakes, muffins...) wykładamy papierowymi foremkami do tychże - jeśli babeczki mają być średniej wielkości, to ciasta starczy na 8-9, jeśli będą w wersji mniej lub bardziej mini, to uda się zrobić 12 albo nawet 16.
Masło i cukier wkładamy do miski i ubijamy mikserem na puszystą masę - jakieś 10 minut, z tym, że nie liczmy na to, że cukier się rozpuści.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy ekstrakt waniliowy i ubijamy widelcem na w miarę jednolitą masę. Po trochy, cały czas ubijając, dodajemy jajka do masła z cukrem, przy czym zanim dodamy następną porcję, poprzednia powinna być już dobrze wmieszana w krem.
175 g mąki przesiewamy z proszkiem, sodą i szczyptą soli.
Siekamy czekoladę i orzechy na średnio grubo, po czym mieszamy z łyżką mąki.
Do kremu dodajemy mąkę i śmietanę i miksujemy, ale tylko tyle, żeby wszystko razem wymieszało się na gładką masę. Wsypujemy czekoladę z orzechami i jeszcze raz szybko, acz dokładnie mieszamy.
Nakładamy ciasto do przygotowanych foremek do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 do 40 minut - to zależy od wielkości babeczek. Tak czy owak powinny urosnąć i przybrać ładny ciemnozłoty kolor, zaś patyczek wbity w ciasto powinien zeń wyjść suchy. Babeczki Młodszego Dziecka były wielkości średniej i piekły się prawie 40 minut, ale najlepiej jednak sprawdzać.
Babeczki wyjmujemy z pieca i szybko przekładamy na kratkę do studzenia.
Zimne babeczki dekorujemy zgodnie z potrzebą serca, jeśli zaś nie mamy do tego nastroju, to nie zawracamy sobie głowy i zjadamy je au naturel - wtedy jednak najlepsze są jeszcze lekko ciepłe...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!) przepisy:

  • Angielskie babeczki czyli cupcakes Angielskie babeczki czyli cupcakes
    Ulubione przez brytyjskie dzieci babeczki z ucieranego ciasta. Nieodzowny element przyjęć urodzinowych i podwieczorków - z okazji urodzin ozdabiamy babeczki kremem maślanym i masą słodkich ozdóbek (na zdjęciu babeczki przybrane są zabarwionym na różowo kremem maślanym *!*1938*!*), na podwieczorek wystarczy je tylko polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
  • Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej) Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej)
    Szalenie proste babeczki typu muffins, odpowiednie na każdą okazję. Te na zdjęciu upiekłam - raczej nietrudno się domyślić - na Walentynki. Z trudem zdążyłam zrobić zdjęcia, zaraz potem zostały dosłownie pożarte przez Dzieci i ich amerykańskiego przyjaciela Josepha.
  • Mus czekoladowy
    Jedna z wielu wersji musu z ciemnej czekolady - tym razem z dodatkiem bitej śmietany. Mus ten ma dość zwartą konsystencję, można więc użyć go jako kremu do babeczek lub wypełnić nim upieczoną tartę z kruchego ciasta.
  • Szwajcarskie ciasto czekoladowe
    Ciężkie, bardzo czekoladowe ciasto, którego smak całkowicie zależy od jakości użytej w nim czekolady. Postarajmy się więc o jak najlepszą - w końcu jeśli jemy coś, co składa się z wielkich ilości masła, jajek, cukru, orzechów (i oczywiście czekolady), to miejmy z tego prawdziwy fun!
  • Lemon curd czyli pasta cytrynowa Lemon curd czyli pasta cytrynowa
    Zupełnie nietypowa słodka pasta, występująca chyba wyłącznie w kuchni anglosaskiej. Warto jednak ją zaadoptować, gdyż jest przepyszna! Możemy nią przełożyć biszkopt, nadziać nią kruche babeczki, użyć do cytrynowej tarty lub tortu lodowego... Można też po prostu wyjadać palcem ze słoika...


Podziel się linkiem:




Komentarze: