W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki z cytryną i kaparami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Krewetki z cytryną i kaparami

Krewetki z cytryną i kaparami

Do wypróbowania w najbliższy weekend! (Jeśli będą warte grzechu, to dołączę zdjęcie i komentarz).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500g (pół kilo) dużych surowych krewetek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 plasterki pancetty
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka suszonej ostrej papryki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • cytryna

Krewetki z cytryną i kaparami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
Krewetki obieramy z pancerzy, po czym ostrym nożykiem nacinamy każdą na grzbiecie i usuwamy czarną "żyłkę". Starannie płuczemy i równie starannie osuszamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy lub rozgniatamy nożem na piure.
Pancettę kroimy możliwie drobno.
Kapary osączamy z zalewy, osuszamy w ręczniku papierowym i też siekamy, chyba że są to te drobniutkie, nonpareilles, wtedy nie ma co sobie zawracać głowy...
Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Mieszamy razem czosnek, pancettę, kapary, natkę, ostrą paprykę i oliwę. Dodajemy krewetki i mieszamy, żeby marynata dobrze je pokryła.
Przekładamy wszystko - to jest krewetki wraz z marynatą - na duży żaroodporny półmisek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na nie dłużej, niż 10 minut - krewetki powinny zrobić się jaskrawo różowe, a marynata skwierczeć.
Wyjmujemy krewetki z pieca i posypujemy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, po czym szczodrze skrapiamy sokiem z cytryny.
Podajemy na półmisku lub też - w wersji eleganckiej - przekładamy na ogrzane talerze.
Podajemy do tego masę wytrawnego białego lub różowego wina oraz świeże pieczywo.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki z cytryną i kaparami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Krewetki z cytryną i kaparami przepisy:

  • Krewetki w sosie szafranowym
    Bardzo szybkie danie w hiszpańskim stylu - krewetki duszone w białym winie, z czosnkiem, szafranem i nasionami kopru włoskiego. W zależności od pogody i nastroju możemy je podać na ciepło lub zimno - w pierwszym przypadku podprawiamy sos niedużą ilością gęstej śmietany.
  • Schab po włosku z rozmarynem
    Przyjemny schabik we włoskim stylu: z czosnkiem, rozmarynem i skórką z cytryny. Podajemy z pieczonymi lub smażonymi kartofelkami.
  • Krewetki w kremowym sosie
    Błyskawiczne danie z krewetek, możliwe do zrobienia nawet w obliczu nieoczekiwanych gości - tych miłych, rzecz jasna, nie będziemy przecież owocami morza karmić tych mniej sympatycznych... Do krewetek możemy ugotować ryż z odrobiną curry lub szafranu lub dać kawałek bagietki do wylizywania sosu.
  • Krewetki zapiekane z chlebową kruszonką
    No to jest po prostu świetne danko, na nieduży lunch lub lekką kolację (z białym weneckim winkiem). Soczyste krewetki i chrupiąca, pietruszkowo-czosnkowa kruszonka; naprawdę doskonałe.
  • Ciepła przystawka z owoców morza
    Luksus, co tu kryć. Ale trzeba czasem zaszaleć i tą przystawką da się to osiągnąć - owoce morza do tanich zdecydowanie nie należą, ale smak jest... sublime, z braku lepszego określenia.


Podziel się linkiem:




Komentarze: