Do wypróbowania w najbliższy weekend! (Jeśli będą warte grzechu, to dołączę zdjęcie i komentarz).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krewetki z cytrynÄ… i kaparami - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
Krewetki obieramy z pancerzy, po czym ostrym nożykiem nacinamy każdą na grzbiecie i usuwamy czarną "żyłkę". Starannie płuczemy i równie starannie osuszamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy lub rozgniatamy nożem na piure.
Pancettę kroimy możliwie drobno.
Kapary osączamy z zalewy, osuszamy w ręczniku papierowym i też siekamy, chyba że są to te drobniutkie, nonpareilles, wtedy nie ma co sobie zawracać głowy...
NatkÄ™ myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Mieszamy razem czosnek, pancettę, kapary, natkę, ostrą paprykę i oliwę. Dodajemy krewetki i mieszamy, żeby marynata dobrze je pokryła.
Przekładamy wszystko - to jest krewetki wraz z marynatą - na duży żaroodporny półmisek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na nie dłużej, niż 10 minut - krewetki powinny zrobić się jaskrawo różowe, a marynata skwierczeć.
Wyjmujemy krewetki z pieca i posypujemy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, po czym szczodrze skrapiamy sokiem z cytryny.
Podajemy na półmisku lub też - w wersji eleganckiej - przekładamy na ogrzane talerze.
Podajemy do tego masę wytrawnego białego lub różowego wina oraz świeże pieczywo.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Krewetki z cytryną i kaparami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |