No i to jest jeden z najlepszych przysmaków, które wymyślili Francuzi. Mój biedny Mąż nie może jeść czosnku i muszę przyznać, że strasznie mu współczuję, bo mało jest na świecie rzeczy równie dobrych, co taki mięciutki, pachnący (bo to confit ma niesłychanie apetyczny zapach), delikatny i zdecydowany w smaku jednocześnie ząbeczek czosnku, rozsmarowany na kawałku ciepłej jeszcze bagietki... Ech, mniam.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: słoik
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Confit z czosnku - Opis przyrzÄ…dzania:
Z główek czosnku zdejmujemy tylko samą wierzchnią, tę "papierową", łuszczącą się warstwę, po czym dzielimy każdą główkę na ząbki. Te najmniejsze ząbki - ząbeczki - odkładamy (przydadzą nam się do innych celów), zaś dorodne zęby, wciąż ze skórką, wkładamy do rondla. Dodajemy tymianek, rozmaryn, pieprz i sól. Wlewamy tyle oliwy, żeby przykryła ząbki, przy czym nie warto używać tej najlepszej (i najdroższej) oliwy sałatkowej, którą mamy na półce...
Stawiamy rondel na malutkim ogniu i podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania - oliwa powinna się lekko ruszać, jakby przechodzimy przez nią lekkie prądy, ale nie może wyraźnie bąbelkować. Zostawiamy rondel w tym stanie przez mniej więcej godzinę - po tym czasie czosnek wewnątrz swoich skorupek powinien być idealnie miękki.
Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Przekładamy ząbki czosnku (oraz zioła i pieprz) do słoika (dobrze go uprzednio wysterylizować - wlewamy doń kieliszek spirytusu, zakręcamy i wstrząsamy kilka razy, po czym spirytus wylewamy) i zalewamy oliwą, w której się gotowały. Zakręcamy dokładnie i przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu, ale nie w lodówce.
Wyciągamy po kilka ząbków ze słoja, w miarę potrzeby - możemy je podgrzać w tej samej oliwie i podać do mięsa, możemy wycisnąć mięciutki środek ze skorupki i rozsmarować na grzance lub kawałku świeżego chleba i tak dalej. Kiedy czosnek się skończy, zużywamy też oliwę, w której go przechowywaliśmy - na przykład do sałatek lub marynat.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Confit z czosnku: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |