W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Confit z czosnku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Confit z czosnku

No i to jest jeden z najlepszych przysmaków, które wymyślili Francuzi. Mój biedny Mąż nie może jeść czosnku i muszę przyznać, że strasznie mu współczuję, bo mało jest na świecie rzeczy równie dobrych, co taki mięciutki, pachnący (bo to confit ma niesłychanie apetyczny zapach), delikatny i zdecydowany w smaku jednocześnie ząbeczek czosnku, rozsmarowany na kawałku ciepłej jeszcze bagietki... Ech, mniam.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: słoik

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 główki jędrnego czosnku (najlepiej różowego)
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • łyżka całych ziaren czarnego pieprzu
  • 2 szczodre łyżeczki grubej soli
  • oliwa z oliwek

Confit z czosnku - Opis przyrządzania:

Z główek czosnku zdejmujemy tylko samą wierzchnią, tę "papierową", łuszczącą się warstwę, po czym dzielimy każdą główkę na ząbki. Te najmniejsze ząbki - ząbeczki - odkładamy (przydadzą nam się do innych celów), zaś dorodne zęby, wciąż ze skórką, wkładamy do rondla. Dodajemy tymianek, rozmaryn, pieprz i sól. Wlewamy tyle oliwy, żeby przykryła ząbki, przy czym nie warto używać tej najlepszej (i najdroższej) oliwy sałatkowej, którą mamy na półce...
Stawiamy rondel na malutkim ogniu i podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania - oliwa powinna się lekko ruszać, jakby przechodzimy przez nią lekkie prądy, ale nie może wyraźnie bąbelkować. Zostawiamy rondel w tym stanie przez mniej więcej godzinę - po tym czasie czosnek wewnątrz swoich skorupek powinien być idealnie miękki.
Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Przekładamy ząbki czosnku (oraz zioła i pieprz) do słoika (dobrze go uprzednio wysterylizować - wlewamy doń kieliszek spirytusu, zakręcamy i wstrząsamy kilka razy, po czym spirytus wylewamy) i zalewamy oliwą, w której się gotowały. Zakręcamy dokładnie i przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu, ale nie w lodówce.
Wyciągamy po kilka ząbków ze słoja, w miarę potrzeby - możemy je podgrzać w tej samej oliwie i podać do mięsa, możemy wycisnąć mięciutki środek ze skorupki i rozsmarować na grzance lub kawałku świeżego chleba i tak dalej. Kiedy czosnek się skończy, zużywamy też oliwę, w której go przechowywaliśmy - na przykład do sałatek lub marynat.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Confit z czosnku: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Confit z czosnku przepisy:

  • Królik duszony z kurkami
    Rodzinne niedzielne danie z kremowym sosem i smażonymi kurkami. Do królika pasują małe gotowane kartofelki, kładzione kluseczki, świeża bagietka - co kto woli.
  • Mule i vongole z sherry
    Klasyczna hiszpańska potrawa dla wielbicieli małży - ta porcja przewidziana jest jako danie główne (z bagietką) dla czterech osób, ale jeśli robimy wieczór tapas, to oczywiście starczy dla wielu więcej. Nie muszę chyba dodawać, że im lepsze sherry użyte do gotowania, tym lepszy wynik końcowy...
  • Kalmary z papryką i czerwoną cebulką
    Jest w Brukseli takie miejsce, gdzie podają rozmaite morskie przysmaki grillowane na hiszpańskim grillu plancha, z dodatkiem cebulki i świeżej kolorowej papryki. Moje ulubione to chyba właśnie kalmary w wersji mini. Chociaż... może krewetki? A może jednak ośmiornica w kawałkach?
  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
  • Schab po włosku z rozmarynem
    Przyjemny schabik we włoskim stylu: z czosnkiem, rozmarynem i skórką z cytryny. Podajemy z pieczonymi lub smażonymi kartofelkami.


Podziel się linkiem:




Komentarze: