W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Trufle pistacjowe z białej czekolady, kardamonu i szafranu

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Trufle pistacjowe z białej czekolady, kardamonu i szafranu

Trufle pistacjowe z białej czekolady, kardamonu i szafranu

Bardziej elokwentny przepis na te trufle znajdziecie w Gazetce Życzenia Świąteczne AD 2012. Są naprawdę bardzo smaczne i oryginalne, no chyba żeby ktoś nie lubił kardamonu albo białej czekolady! Albo pistacji...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 30 trufli mniej więcej

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g białej czekolady bardzo dobrej jakości
  • 8-10 strączków kardamonu
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego szafranu
  • 110 g miękkiego masła
  • 200 g niesolonych orzeszków pistacjowych

Trufle pistacjowe z białej czekolady, kardamonu i szafranu - Opis przyrządzania:

Białą czekoladę siekamy drobno nożem i wkładamy do szklanej miski.
Kardamon rozgniatamy, odrzucamy twarde zielone łupinki, zaś nasionka wsypujemy na małą patelenkę i podgrzewamy na średnim ogniu, aż zaczną ładnie pachnieć. Studzimy i rozgniatamy w moździerzu.
Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy szafran. Podgrzewamy na małym ogniu, a kiedy śmietanka się zagotuje, gotujemy ją jeszcze przez 2 minuty.
Po trochu – powiedzmy po łyżce – wlewamy śmietankę do czekolady, cały czas mieszając.
Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy masło, pokrojone w kawałeczki.
Miksujemy ręcznym mikserem wszystko razem na gładką masę, dodając również kardamon.
Masę studzimy zupełnie, przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki, żeby dobrze stężała.
Następnego dnia siekamy drobno pistacjowe orzeszki i wsypujemy na talerz.
Z zastygniętej czekoladowej masy toczymy kulki wielkości sporego orzecha laskowego i od razu obtaczamy w orzeszkach.
Gotowe trufle wkładamy do lodówki i trzymamy je tam do momentu podania, bo trufle są dość miękkie i delikatne, ale za to naprawdę pyszne i rozpływają się w ustach!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Trufle pistacjowe z białej czekolady, kardamonu i szafranu: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: