Najpierw był przepis z książki Delii Smith na osiemnastowieczne nadzienie do indyka (z równie osiemnastowiecznego przepisu niejakiej Hannah Glasse). Do tego dołożyły się moje ulubione indycze dodatki, już z kuchni amerykańskiej - seler naciowy, chleb orzechowy i żurawiny. I jeszcze zupełnie polski koperek, bez którego ciężko mi sobie wyobrazić nadzienie do drobiu. I tak wyszło mi naprawdę smaczne, ciemne nadzienie, które w tym roku wieńczyło świąteczne dzieło w postaci pieczonego indyka o wadze 6 kilo i ćwierć.
Przepis na Tegoroczne nadzienie do indyka (z kasztanami) >>
No oczywiście, że to nie jest prawdziwy grecki gyrros lub turecki kebab, ale naprawdę bardzo smaczne poświąteczne danie. Otóż zostało mi całkiem sporo pieczonego indyka i trzeba coś było z nim zrobić - ukochana Rodzina curry nie lubi, sałatki też nie bardzo, z zapiekanki się nie ucieszy; na zimno trochę zjedliśmy, ale ile można? I Mąż wymyślił, żeby zrobić gyrros!
Przepis na Gyrros z indyka (z poświątecznych resztek) >>
Nie tylko pyszne, ale i piękne - jajka we wzorek marmurkowy! Zwykłe jajka na twardo w potłuczonych skorupkach gotujemy w herbaciano-sojowo-anyżkowej zalewie, a podajemy po obraniu - zalewa przedostaje się przez pęknięcia w skorupkach i zostawia bardzo piękny żyłkowany wzór oraz egzotyczny posmak przypraw.
Przepis na Marmurkowe jajka >>
Mój samotny obiadek któregoś jesiennego dnia... Przepyszny, naprawdę!
Przepis na Omlet z bryndzą i opieńkami >>
Bardzo pyszna czerwona kapustka, z nieoczekiwanym dodatkiem świeżych jeżyn. Zrobiłam ją niedawno (jako dodatek do porchetty) i była naprawdę bardzo smaczna. W przepisie używamy czerwonego octu winnego - ja go akurat nie miałam w domu, więc dolałam octu z marynowanych wiśni i sądzę, że można by tak samo zużyć ocet ze śliwek...
Przepis na Czerwona kapusta z jeżynami >>
Zdecydowanie zimowe danie, rozgrzewające i sycące. Kombinacja mięsa, kwaśnej śmietany, kiszonej kapusty i papryki typowa jest dla Monarchii Austro-Węgierskiej i wymaga zdrowej wątroby, co - jak się zdaje - niegdyś było normą, dzisiaj zaś stanowi problem cywilizacyjny. Jak jednak uczą reklamy, środków regenerujących ten organ nie brakuje, jeśli więc kiedyś je brać, to przy okazji tego właśnie dania!
Przepis na Czeski gulasz z kiszonÄ… kapustÄ… >>
Moja własna tarta na domowym cieście francuskim. Nie jest to dzieło z kategorii "natchnionych", ale bardzo udany (nie chwaląc się) sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii. Tarta jest ładna, smaczna i niezobowiązująca, pasuje do niej zarówno herbata, jak i wino w dowolnym kolorze. Kilka listków sałaty z winegretem takim czy innym, i mamy kolację!
Przepis na Tarta "fine" z cukiniÄ… >>
Nadciąga zima, a w moich warzywkach ciągle, z uporem maniaka, pojawiają się cukinie. Najwyraźniej łatwo je wyhodować w systemie ekologicznym... Mam jednak to, co chciałam, czyli ciągłą konieczność wynajdywania nowych przepisów... Ta sałatka tutaj gromadzi w sobie moje ulubione elementy: grillowaną cukinię, anchois i kozi ser.
Przepis na Cukinia z sosem z anchois i kozim serem >>
Doskonałe, lekko "listkujące" ciasto, bardzo proste w wykonaniu. Przepis jest autorstwa brytyjskiej autorki wielu książek kulinarnych, szczególnie na temat wypieków, Mary Berry. Pani Berry użyła tego ciasta do zrobienia tarte Tatin (jabłka z karmelem), ja natomiast (preferując jednak słone wypieki) na rozwałkowanym cieście układam rozmaite warzywa i zapiekam w gorącym piecu.
Przepis na Szybkie ciasto francuskie >>
Nareszcie prawdziwie zimowy przepis! Moja ulubiona brukselka zyskuje na smaku po pierwszych mrozach, trzeba zatem uznać sezon za rozpoczęty. W tym przepisie smażymy (uprzednio lekko podgotowaną) brukselkę, w towarzystwie maleńkich cebulek i pomidorków koktajlowych (notabene jedynych, jakie da się jeść o tej porze roku) - świetne danie obiadowe lub kolacyjne, z kawałkiem bagietki lub makaronem, najlepiej ryżowym lub sojowym. Piure z ziemniaków też może być.
Przepis na Brukselka z woka >>
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |