W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Podstawowe ciasto orzechowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Podstawowe ciasto orzechowe

Jest to bardzo użyteczny przepis na ciasto, które pyszne jest au naturel, ale które stanowić może też znakomitą podstawę do wszelkich tortów dla wielbicieli orzechów. Smak ciasta zależy od tego, jakie orzechy akurat mamy pod ręką i co tez nam w duszy orzechowo gra. Pozostałe dodatki dobieramy zgodnie z rodzajem orzechów, i tak do orzechów włoskich nieźle pasuje cynamon i odrobina zmielonych goździków, do pistacjowych (niesolonych!) - starta skórka z cytryny, a do pekanów - skórka z pomarańczy. Jeśli mamy zamiar z ciasta uczynić tort, przekładamy jego warstwy ulubionych, niezbyt ciężkim kremem.

Kraj pochodzenia: Austria

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150g zmielonych dowolnych orzechów
  • trochę masła i tartej bułki do przygotowania tortownicy
  • 4 jajka
  • 180g cukru
  • 50g tartej bułki
  • 60g stopionego i schłodzonego masła
  • rozmaite dodatki (patrz sam przepis)

Podstawowe ciasto orzechowe - Opis przyrządzania:

Do upieczenia tego ciasta możemy użyć orzechów włoskich, laskowych, niesolonych pistacjowych, pekanów, a także migdałów. Zapewne da się też wykorzystać orzechy brazylijskie, macadamia, nerkowce i zwykłe orzeszki ziemne, ale wyznaję, iż nie próbowałam.
Jako dodatki urozmaicające smak, próbowałam kilka szczypt cynamonu i skórkę startą z pomarańczy w wersji z orzechami włoskimi; skórkę startą z cytryny i łyżeczkę oliwy z oliwek - z orzeszkami pistacjowymi; wanilię i łyżeczkę oleju z orzechów laskowych z tymiż właśnie; oraz przyprawę do piernika z pekanami.
A teraz do rzeczy:
piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy lekko masłem i wysypujemy tartą bułką, a jeśli nie jesteśmy pewni jej szczelności, to najpierw smarujemy masłem, potem wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia, po czym znów smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i szczyptę soli i ubijamy (mikserem ręcznym lub w maszynie typu KitchenAid) przez 10 minut.
Kiedy masa będzie puszysta, dodajemy wybrane orzechy i tartą bułkę oraz odpowiednie dodatki. Mieszamy.
Dodajemy masło (stopione i przestudzone) i znów starannie mieszamy.
Przelewamy masę do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ciasto przez mniej więcej 45 minut, ale trzeba sprawdzać, bo za każdym razem piekło mi się inaczej - chyba zależy to do rodzaju orzechów. W każdym razie ciasto nie powinno być płynne, wierzch powinien się ładnie przyrumienić, zaś patyczek wbity w ciasto, powinien zeń wyjść suchy - wbijamy ten patyczek subtelnie, gdyż ciasto jest delikatne i miękkie!
Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i odstawiamy na metalową kratkę, żeby wystygło. Zdejmujemy obręcz tortownicy i (ewentualnie) papier do pieczenia i mamy gotowe ciasto! Możemy pokryć je bitą śmietaną, z dodatkiem - na przykład - likieru Amaretto; możemy zrobić śmietankę czekoladową (patrz: Śmietanka czekoladowa do ciast i tortów) i wierzch ozdobić struganą czekoladą. Możemy też ostrożnie rozsmarować na wierzchu Krem waniliowy do tortów i wcisnąć weń jakieś sezonowe owoce...
Jeśli natomiast chcielibyśmy zrobić tort, to masę orzechową wlewamy do 2 lub nawet 3 tortownic i pieczemy nieco krócej - ciasto to jest bowiem miękkie i delikatne i ciężko jest je pokroić na warstwy. Jeśli jednak upieczemy te warstwy osobno, problem znika!
Tort przekładamy dowolnym kremem, byle nie za ciężkim, lub bitą śmietaną i ozdabiamy, jak nam serce dyktuje.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Podstawowe ciasto orzechowe: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Podstawowe ciasto orzechowe przepisy:

  • Tort orzechowy
    Staroświecki tort na duże okazje. Warstwy orzechowego ciasta przekładamy kremem czekoladowym lub kawowym. Dla urozmaicenia jedną z warstw możemy posmarować konfiturą z moreli.
  • Najlepsza bakława świata Najlepsza bakława świata
    Wspaniały przepis Claudii Roden, wielokrotnie przeze mnie próbowany. Niebo w gębie!
  • Ciasto orzechowe ze śliwkami
    Jeszcze nie robiłam tego ciasta, wyznaję, ale brzmi kusząco... Mam ten przepis od stu lat, więc nie pamiętam już, skąd pochodzi. Jeśli ktoś spróbuje, niech da znać, czy dobre (dobre to pewnie jest, ciekawam tylko, czy ta masa na wierzchu zastygnie).
  • Ciasto piaskowo-orzechowe
    Staroświeckie, nieskomplikowane ciasto do kawy lub herbaty. Jeśli nam bardzo zależy, to możemy je polukrować, najlepiej kawowym lukrem.
  • Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi
    Ciasto z marchewką, do którego zamiast mąki dodajemy mielone orzechy laskowe, jest typowe dla Szwajcarii (Rueblitorte). Tradycyjnie ozdabia się je malutkimi marchewkami robionymi z barwionego marcepanu...


Podziel się linkiem:




Komentarze: