...a właściwie wariacja na temat słynnej sałatki. Po wielu próbach, ta wersja właśnie zyskała sobie stałe miejsce w repertuarze kolacyjnym naszego domu - tylko Starsze Dziecko kręci nosem, wiadomo jednak, że niektórym nigdy się nie dogodzi... Ale wszystkim innym polecam ją z całego serca!
Kraj pochodzenia: Meksyk/USA
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Moja ulubiona sałatka Caesar's - Opis przyrządzania:
Najpierw robimy Sos do sałatki Caesar-mój ulubiony i odstawiamy na bok.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, dużą blachę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Czosnek obieramy i wkładamy do moździerza. Dodajemy z grubsza pokrojone anchois i rozcieramy na pastę, dodając łyżkę lub dwie oliwy. Pastą smarujemy - cienko, ale sprawiedliwie - kromki bagietki i układamy na blaszce. Posypujemy 4 łyżkami tartego parmezanu i wkładamy do piekarnika na jakieś 10 minut (dobrze byłoby jednak pilnować, bo grzanki powinny się jedynie ładnie przyrumienić, a nie spiec na skwarek!).
W tak zwanym międzyczasie myjemy i osuszamy sałatę, po czym kroimy ją w paski i rozkładamy na 4 talerzach.
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, zaś miąższ wyjmujemy łyżeczką, w kawałkach, prosto na sałatę.
Rzodkiewki myjemy, osuszamy, pozbawiamy wąsów i kroimy na plasterki. Rozkładamy na sałacie.
Tuż przed podaniem polewamy każdą porcję sałaty kilkoma łyżkami sosu, układamy na wierzchu grzanki (można każdą przeciąć na pół, żeby było łatwiej jeść) i posypujemy wszystko jeszcze resztą parmezanu i masą świeżo zmielonego pieprzu.
Podajemy natychmiast, z kieliszkiem wina lub szklanką świeżo zaparzonej herbaty.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Moja ulubiona sałatka Caesar's: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |