W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Moja ulubiona sałatka Caesar's

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Moja ulubiona sałatka Caesar's

Moja ulubiona sałatka Caesar's

...a właściwie wariacja na temat słynnej sałatki. Po wielu próbach, ta wersja właśnie zyskała sobie stałe miejsce w repertuarze kolacyjnym naszego domu - tylko Starsze Dziecko kręci nosem, wiadomo jednak, że niektórym nigdy się nie dogodzi... Ale wszystkim innym polecam ją z całego serca!

Kraj pochodzenia: Meksyk/USA

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • Sos do sałatki Caesar-mój ulubiony
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 filecików anchois
  • oliwa z oliwek
  • 20 cienkich kromek bagietki
  • 8 łyżek świeżo startego parmezanu
  • główka sałaty rzymskiej
  • 2 dojrzałe awokado
  • garść rzodkiewek

Moja ulubiona sałatka Caesar's - Opis przyrządzania:

Najpierw robimy Sos do sałatki Caesar-mój ulubiony i odstawiamy na bok.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, dużą blachę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Czosnek obieramy i wkładamy do moździerza. Dodajemy z grubsza pokrojone anchois i rozcieramy na pastę, dodając łyżkę lub dwie oliwy. Pastą smarujemy - cienko, ale sprawiedliwie - kromki bagietki i układamy na blaszce. Posypujemy 4 łyżkami tartego parmezanu i wkładamy do piekarnika na jakieś 10 minut (dobrze byłoby jednak pilnować, bo grzanki powinny się jedynie ładnie przyrumienić, a nie spiec na skwarek!).
W tak zwanym międzyczasie myjemy i osuszamy sałatę, po czym kroimy ją w paski i rozkładamy na 4 talerzach.
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, zaś miąższ wyjmujemy łyżeczką, w kawałkach, prosto na sałatę.
Rzodkiewki myjemy, osuszamy, pozbawiamy wąsów i kroimy na plasterki. Rozkładamy na sałacie.
Tuż przed podaniem polewamy każdą porcję sałaty kilkoma łyżkami sosu, układamy na wierzchu grzanki (można każdą przeciąć na pół, żeby było łatwiej jeść) i posypujemy wszystko jeszcze resztą parmezanu i masą świeżo zmielonego pieprzu.
Podajemy natychmiast, z kieliszkiem wina lub szklanką świeżo zaparzonej herbaty.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Moja ulubiona sałatka Caesar's: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Moja ulubiona sałatka Caesar's przepisy:

  • Ciepła sałata z kurczakiem w sosie cytrynowym
    Świetne letnie danie obiadowe lub kolacyjne. Ciepłe plastry piersi z kurczaka na kolorowych listkach sałaty, z mocno cytrynowym winegretem. Znakomite z kawałkiem świeżego pieczywa i kieliszkiem różowego wina.
  • Sałatka nicejska ze świeżym tuńczykiem
    Wersji sałatek nicejskich nie da się policzyć - co dom, to i przepis. Tym razem jest to wersja "przedpomidorowa" - z ziemniakami, fasolką i świeżym tuńczykiem.
  • Sałatka z kurczaka z awokado i bekonem
    Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!
  • Numer 2000! (sałatka z homara) Numer 2000! (sałatka z homara)
    No i tak mamy już dwa tysiące przepisów! Przyszło mi do głowy, że numer 2000 musi być spektakularny - a sałatka ze świeżo ugotowanych homarów dokładnie taka jest. Obrane homary mieszamy z lekkim, ziołowym sosem i podajemy na drobnych listkach młodej sałaty.
  • Sałatka z awokado z truskawkami i zielonym pieprzem
    Bardzo satysfakcjonująca sałatka - chrupka sałata, łagodne awokado, słodko-kwaśne truskawki, ostry pieprz... Doskonała przystawka lub lekka kolacja w ciepły dzień.


Podziel się linkiem:




Komentarze: