W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Arbuz z fetÄ… i grzankami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Arbuz z fetÄ… i grzankami

No co ja poradzę - stęsknił się człowiek za ciepłem, słońcem, latem... Arbuz teraz paskudny, wodnisty, bez smaku, ale podobno kiedyś pogoda się zmieni, owoce najpierw zakwitną, a potem dojrzeją i znów będzie pięknie! I wtedy ten przepisik będzie jak znalazł.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 20 kromek cienkiej bagietki (najlepiej wczorajszej)
  • oliwa z oliwek
  • 600g dojrzaÅ‚ego arbuza
  • 200g fety
  • 200 g dobrej surowej szynki
  • garść listków Å›wieżej bazylii
  • garść wyÅ‚uskanych orzeszków pistacjowych

Arbuz z fetÄ… i grzankami - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Na blaszce układamy kromki bagietki, skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca. Pieczemy, aż z bagietki zrobią się złote i chrupiące grzanki, czyli jakieś 10 minut (trzeba pilnować!). Wyjmujemy z pieca i studzimy.
W tak zwanym międzyczasie obieramy arbuz ze skórki i pozbawiamy go pestek (chyba że kupiliśmy taki bezpestkowy...), po czym kroimy w nieduże kostki.
Ser feta też kroimy w kostki, a jeśli się kruszy, to rozdrabniamy widelcem.
Na 4 talerzach układamy po 5 grzanek, rozdzielamy sprawiedliwie arbuz, fetę i szynkę - tę ostatnią staramy się ładnie zwinąć w estetyczne porcyjki.
Posypujemy każdą porcję sałatki listkami bazylii, skrapiamy też oliwą i oprószamy czarnym pieprzem prosto z młynka.
Na koniec siekamy grubo orzeszki pistacjowe i dekorujemy nimi talerze.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Arbuz z fetą i grzankami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Arbuz z fetÄ… i grzankami przepisy:

  • SaÅ‚atka z mÅ‚odych buraczków z dobrym sosem SaÅ‚atka z mÅ‚odych buraczków z dobrym sosem
    Tak, wiem, wiem. Powtarzam się. Przynudzam. To już piąta sałatka z buraczków z serem w PieceOfCake! Ale jak widzę na targu te nieduże buraczki z botwinką, takie ozdobne, młodziutkie, kuszące, to nie potrafię się powstrzymać i kupuję. Z botwinki robię chłodnik lub... tak, właśnie botwinkę, po czym zostają te piękne buraczki, z którymi coś trzeba zrobić. Coś? Konkretnie sałatkę!
  • SaÅ‚atka zdrowotna 2014
    To przepis dla wszystkich, którzy po świątecznym kalorycznym maratonie chcą wystartować w maratonie klasycznym. Zestaw quinoa, jabłko i koper włoski (moje ulubione warzywo) ma jeszcze taki bonus, że jest wyjątkowo udany w badaniu organoleptycznym.
  • SaÅ‚ata z grzankami z kozim serem
    Naładowana witaminami i mikroelementami, kolorowa sałata z ciepłymi grzankami z kozim serem, owocami i maślankowym sosem - bardzo smaczna, lekka kolacja lub - w mniejszych porcjach - przystawka przed grillem (wówczas grzanki najlepiej byłoby zrobić na ruszcie).
  • Moja ulubiona saÅ‚atka Caesar's Moja ulubiona saÅ‚atka Caesar's
    ...a właściwie wariacja na temat słynnej sałatki. Po wielu próbach, ta wersja właśnie zyskała sobie stałe miejsce w repertuarze kolacyjnym naszego domu - tylko Starsze Dziecko kręci nosem, wiadomo jednak, że niektórym nigdy się nie dogodzi... Ale wszystkim innym polecam ją z całego serca!
  • SaÅ‚atka z zielonych szparagów z sosem (nazwijmy go) Å›ródziemnomorskim
    Sezon na zielone szparagi już tuż tuż, za rogiem można powiedzieć. To jedno z najmilszych i najwdzięczniejszych warzyw, dobre na surowo i po ugotowaniu (a jeśli przegotujemy, to miksujemy i mamy zupę), na ciepło i na zimno. W tej sałatce przyozdabiamy szparagi sosem-salsą z czerwonej papryki z czosnkiem i oliwkami, co robi szparagom dobrze nie tylko w sensie smaku, ale i wyglądu.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: