No co ja poradzę - stęsknił się człowiek za ciepłem, słońcem, latem... Arbuz teraz paskudny, wodnisty, bez smaku, ale podobno kiedyś pogoda się zmieni, owoce najpierw zakwitną, a potem dojrzeją i znów będzie pięknie! I wtedy ten przepisik będzie jak znalazł.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Na blaszce układamy kromki bagietki, skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca. Pieczemy, aż z bagietki zrobią się złote i chrupiące grzanki, czyli jakieś 10 minut (trzeba pilnować!). Wyjmujemy z pieca i studzimy.
W tak zwanym międzyczasie obieramy arbuz ze skórki i pozbawiamy go pestek (chyba że kupiliśmy taki bezpestkowy...), po czym kroimy w nieduże kostki.
Ser feta też kroimy w kostki, a jeśli się kruszy, to rozdrabniamy widelcem.
Na 4 talerzach układamy po 5 grzanek, rozdzielamy sprawiedliwie arbuz, fetę i szynkę - tę ostatnią staramy się ładnie zwinąć w estetyczne porcyjki.
Posypujemy każdą porcję sałatki listkami bazylii, skrapiamy też oliwą i oprószamy czarnym pieprzem prosto z młynka.
Na koniec siekamy grubo orzeszki pistacjowe i dekorujemy nimi talerze.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Arbuz z fetą i grzankami: do zrobienia w ostatniej chwili
Sałatka z młodych buraczków z dobrym sosem Tak, wiem, wiem. Powtarzam się. Przynudzam. To już piąta sałatka z buraczków z serem w PieceOfCake! Ale jak widzę na targu te nieduże buraczki z botwinką, takie ozdobne, młodziutkie, kuszące, to nie potrafię się powstrzymać i kupuję. Z botwinki robię chłodnik lub... tak, właśnie botwinkę, po czym zostają te piękne buraczki, z którymi coś trzeba zrobić. Coś? Konkretnie sałatkę!
Sałatka zdrowotna 2014 To przepis dla wszystkich, którzy po świątecznym kalorycznym maratonie chcą wystartować w maratonie klasycznym. Zestaw quinoa, jabłko i koper włoski (moje ulubione warzywo) ma jeszcze taki bonus, że jest wyjątkowo udany w badaniu organoleptycznym.
Sałata z grzankami z kozim serem Naładowana witaminami i mikroelementami, kolorowa sałata z ciepłymi grzankami z kozim serem, owocami i maślankowym sosem - bardzo smaczna, lekka kolacja lub - w mniejszych porcjach - przystawka przed grillem (wówczas grzanki najlepiej byłoby zrobić na ruszcie).
Moja ulubiona sałatka Caesar's ...a właściwie wariacja na temat słynnej sałatki. Po wielu próbach, ta wersja właśnie zyskała sobie stałe miejsce w repertuarze kolacyjnym naszego domu - tylko Starsze Dziecko kręci nosem, wiadomo jednak, że niektórym nigdy się nie dogodzi... Ale wszystkim innym polecam ją z całego serca!
Sałatka z zielonych szparagów z sosem (nazwijmy go) śródziemnomorskim Sezon na zielone szparagi już tuż tuż, za rogiem można powiedzieć. To jedno z najmilszych i najwdzięczniejszych warzyw, dobre na surowo i po ugotowaniu (a jeśli przegotujemy, to miksujemy i mamy zupę), na ciepło i na zimno. W tej sałatce przyozdabiamy szparagi sosem-salsą z czerwonej papryki z czosnkiem i oliwkami, co robi szparagom dobrze nie tylko w sensie smaku, ale i wyglądu.