Znakomity wegetariański pasztet z selera i - no cóż - prawdziwków (stąd luksus w tytule). Mówiąc szczerze - używam prawdziwków mrożonych, krojonych w drobną kostkę. Jesienią zamieniłam prawdziwki na świeże podgrzybki - było ich w zeszłym roku mnóstwo! Przepis dostałam od koleżanki, koleżanka od swojej koleżanki itd, ale ponieważ wprowadziłam kilka modyfikacji, pozwalam sobie na umieszczenie go tutaj, nie roszcząc sobie jednak prawa do oryginału :). Tak czy owak, pasztet jest świetny i można go podawać na zimno z marynatami i sosami, lub na ciepło, jako pieczeń, na przykład z czerwoną kapustą (patrz: Czerwona kapusta wrednej Niemki).
Przepis na Luksusowy pasztet z selera z grzybami >>
Słynny cytrynowy likier w klasycznym wydaniu (po wersję kremową sięgnijcie tu: Kremowe limoncello). Digestif i deser w jednym, kwintesencja włoskiego Południa, finał każdego kalabryjskiego posiłku. Na Północy Włoch, w małym miasteczku Limone nad jeziorem Garda (w którym cytryną ozdobione jest dosłownie wszystko), limoncello (częściej pod nazwą limoncino) wchodzi w skład drinków (na przykład: Limoncello Spritz) i najróżniejszych deserów (patrz: Brzoskwinie z limoncello).
Przepis na Limoncello >>
Wspaniała odmiana popularnego w naszych czasach drinka. Limoncello Spritz został nam objawiony w Limone na jeziorem Garda (w Limone wszystko jest z cytryną...) i bardzo przypadł nam do gustu, z pewnym zastrzeżeniem, że był trochę za słodki. To jednak dało się łatwo skorygować, a i limoncello użyłam domowej produkcji, więc miało więcej smaku, niż takie "knajpowe".
Przepis na Limoncello Spritz >>
Błyskawiczne, bardzo łatwe "szklankowe" ciasto cytrynowe na podwieczorek lub drugie śniadanie, serwowane w towarzystwie odrobiny konfitur i (może) bitej śmietany. Najbardziej pracochłonne jest ścieranie skórki z cytryny...
Przepis na Najprostsze ciasto cytrynowe >>
Bardzo dobry sposób na dodanie smaku i jednoczesne zmiękczenie mięsa przed grillowaniem lub smażeniem. Jabłkowa solanka nadaje się przede wszystkim do schabu, karkówki lub kotletów wieprzowych, ale ostatnio marynowałam w niej piersi z bażanta i były doskonałe! Trzeba tylko pamiętać, że mięso po wyjęciu z solanki należy starannie osuszyć, no i nie solić już więcej...
Przepis na Jabłkowa solanka do marynowania mięsa >>
Znakomite wegetariańskie nadzienie do pierogów. O roślinach strączkowych mawia się, że są "mięsem biedaków"... Dobrze być takim biedakiem :)
Przepis na Farsz z soczewicy (do pierogów, naleśników, pasztecików) >>
Takie buraczki (zwane ongiś "jarzynką") robiła dla mnie dawno temu moja Mama... Kiedy wracałam z wakacji, dzwoniłam do domu (z budki!), a Mama pytała mnie, co bym chciała na powitalny obiad. Zazwyczaj chciałam mielone cielęce kotlety z kaszą perłową, czasem zrazy wołowe - zawijane lub zwykłe - z kaszą gryczaną - i zawsze, zawsze prosiłam o te buraczki (i surówkę z marchewki, która świetnie idzie z nimi w parze).
Przepis na Moje ukochane buraczki >>
Bjahis - czyli placki indyjskie, takie trochę jak nasze ziemniaczane (patrz: "!"3837"!")... Ale tym razem z marchewki z wschodnimi przyprawami - danie błyskawiczne, pyszne i niedrogie, co przecież - szczególnie w okresie okołoświątecznym - też jest nie do pogardzenia.
Przepis na Bhajis z marchewki z imbirem >>
Przepis na Farsz z kapusty kiszonej i grzybów (do pierogów, krokietów, pasztecików) >>
To ta właśnie zupa, która ratowała zdrowie po nocnych paryskich hulankach, dawała siłę na nowy dzień i nadzieję, że choćby przed nami kolejna szalona noc, to przecież damy radę!
Przepis na Klasyczna paryska zupa cebulowa >>
« Poprzedni | 1 2 3 4 5 6 7 8 ...240 | NastÄ™pny » |
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |