W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Francuski flan z prawdziwków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Francuski flan z prawdziwków

Flan, czyli zapiekany kremik w formie zgrabnej babeczki. Podajemy jako subtelną przystawkę lub jako dodatek do dziczyzny.

Kraj pochodzenia: Francja-Bordeaux

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g pięknych borowików
  • szalotka
  • łyżka masła plus trochę do smarowania foremek
  • 2 duże jajka
  • 125 ml (1/2 szklanki) kremowej śmietanki
  • 125 ml (1/2 szklanki) mleka
  • gałka muszkatołowa

Francuski flan z prawdziwków - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Nastawiamy garnek z wodą.
Borowiki ocieramy z leśnych pozostałości, przycinamy nóżki przy podstawie. Kroimy grzyby w kawałki i wrzucamy na minutę do wrzątku. Odcedzamy, studzimy, po czym dobrze odciskamy nadmiar wody.
Odciśnięte grzyby drobniutko siekamy.
Szalotkę obieramy i też drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy szalotkę i smażymy, nadal mieszając, jeszcze ze 3-4 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je trzepaczką. Dolewamy śmietankę i mleko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo zmieloną gałką muszkatołową, starannie mieszamy na gładką masę. Dodajemy grzyby i jeszcze raz mieszamy.
Smarujemy masłem 4 wysokie foremki, takie na jedną porcję (tzw. dariole) i napełniamy masą grzybową.
Głęboką brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, wstawiamy foremki i wlewamy tyle wrzącej wody, żeby sięgała do 2/3 ich wysokości.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej pół godziny.
Wyjmujemy brytfankę z pieca, a miseczki z brytfanki. Odstawiamy na 5 minut, po czym odwracamy na talerze.
Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Francuski flan z prawdziwków: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Francuski flan z prawdziwków przepisy:

  • Flan grzybowy z ziołami
    Nowe podejście do (zmęczonego już nieco) omletu z pieczarkami.
  • Parmezanowy flan
    Bardzo prosta, a jednocześnie wyrafinowana przystawka - taki parmezanowy, ciepły krem z dodatkiem ostrzejszego w smaku sosu.
  • Flan z cukinii Flan z cukinii
    Kolejny przykład na to, jak ze skromnej cukinii zrobić danie eleganckie, absolutnie odpowiednie dla gości.
  • Flan z leśnych grzybów z kminem rzymskim
    Bo gdyby tak zaczęło padać i grzyby pojawiłyby się jak... no właśnie, grzyby po deszczu, to przecież coś by trzeba z nimi zrobić?
  • Flan pomidorowy
    Krem, ale na słono. Na słodko-słono, jak mawia mój Teść, bo przecież pomidory też są słodkie. Bardzo dobra przystawka lub nieoczekiwany dodatek do mięsa (lub ryby) z grilla.


Podziel się linkiem:




Komentarze: