W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Podstawowe piure (przecier) z jabłek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Podstawowe piure (przecier) z jabłek

Podstawowe piure (przecier) z jabłek

Trudno nawet nazwać to przepisem - to raczej sposób, jak przygotować podstawę tak wielu jabłkowych dań.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • jabłka
  • cukier
  • ewentualnie przyprawy

Podstawowe piure (przecier) z jabłek - Opis przyrządzania:

Jabłka bierzemy absolutnie dowolne, choć (moim prywatnym zdaniem) najlepiej sprawdzają się nasze kochane polskie antonówki, a u mnie na działce jeszcze bardzo stara odmiana - smalcówki. Zrobienie przecieru jest najlepszym sposobem na zutylizowanie spadów.
Jabłka przebieramy, myjemy, wycinamy obite części. Jeśli owoce są generalnie ładne, nie ma potrzeby obierania ze skórki - kroimy jabłka na kawałki, razem z gniazdami nasiennymi, i wrzucamy do wielkiego gara. Jeśli nie wiemy, czy jabłka należą do odmiany rozgotowującej się lub też chcemy skrócić czas gotowania, ścieramy jabłka na tarce - ja tego jednak nigdy nie robię, bo żal mi czasu, a przy przetwarzaniu kilkudziesięciu kilo jabłek, ścieranie na tarce może urosnąć do rangi koszmaru.
Do jabłek dolewamy trochę wody i stawiamy gar na ogniu, najpierw sporym, żeby wszystko szybko się rozgrzało. Przykrywamy. Kiedy pojawi się para, ogień zmniejszamy i gotujemy jabłka, aż się rozpadną albo będą bardzo miękkie. Co jakiś czas mieszamy, bo jabłka mają brzydki zwyczaj przypalania się w zupełnie nieoczekiwanym momencie.
Kiedy jabłka się rozlecą, partiami przecieramy je przez sitko do drugiego garnka.
I teraz tak: możemy taki przecier zamrozić i jest to najwygodniejsze, pod warunkiem, że mamy sporą zamrażarkę. Jeśli jednak chcemy go przechowywać w słoikach, trzeba przecier dosłodzić do smaku i zagęścić przez odparowywanie na małym ogniu - uwaga, pryska! W tym momencie można dodać przyprawy: cynamon w kawałku (najczęściej), goździki, kilka ziaren ziela angielskiego (w stylu anglosaskim) lub kilka gwiazdek anyżku.
Zagęszczony przecier przelewamy do wysterylizowanych słoików, usuwając przyprawy, żeby nie barwiły przecieru. Słoiki pasteryzujemy mniej więcej pół godziny - 20 minut mniejsze, 40 minut naprawdę duże. Studzimy i trzymamy w ciemnym i chłodnym miejscu, licząc się z tym, że część jednak sfermentuje, chyba że mamy do pasteryzowania szczególny talent...
Używamy zgodnie z odpowiednim przepisem, z tym, że przecier pasteryzowany, z uwagi na niezbędny dodatek cukru, nadaje się raczej do deserów. Choć - z drugiej strony - taki sos jabłeczny do mięsa też się przecież słodzi...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Podstawowe piure (przecier) z jabłek: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Podstawowe piure (przecier) z jabłek przepisy:

  • Bardzo udane jabłka z syropem klonowym
    Naprawdę świetne - robiłam je ostatnio do naleśników, doskonałe. Dodatek jogurtu jest bardzo właściwy - odświeża smak, łagodzi słodycz, ładnie wygląda.
  • Marmolada z jabłek (apple cheese) z cydrem
    Bardzo gęsta (do krojenia nożem) marmolada, zwana w dawnych czasach serem jabłecznym - w krajach anglosaskich do dziś mówi się o niej "apple cheese". Dobrze byłoby, gdyby część jabłek była niezupełnie dojrzała - więcej pektyn powoduje lepsze ścinanie masy. Z takiej marmolady można wycinać foremką małe marmoladki i obtaczać je w drobnym cukrze...
  • Sałatka późnego lata
    Papryka i cukinia, mocno czosnkowy sos z pomidorami - znakomita kolacyjna sałatka na ciepły wrześniowy wieczór.
  • Mrożone parfait jabłkowe
    Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.
  • Wiejska tarta z musem jabłkowym Wiejska tarta z musem jabłkowym
    Przednówkowa tarta z zapomnianej ludowej kuchni amerykańskiej. W czasach, kiedy szanująca się żona farmera nie wyobrażała sobie obiadu bez deseru w postaci "pie" (paja), najtrudniejszy był ten czas, gdy już skończyły się jesienne owoce, a nie zaczęły jeszcze nowe. Zanim zatem rabarbar wypuścił świeże pędy, ratowano się rozmaitymi dżemami i przecierami owocowymi, zapobiegliwie przyrządzonymi jesienią. To ciasto jest tak smaczne, że nawet w naszych czasach warto specjalnie z tej okazji zrobić niesłodki mus jabłkowy (czyli po prostu rozgotować kilka obranych jabłek)...


Podziel się linkiem:




Komentarze: