W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Karmelowy deser z jabłek (caramel de pommes)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Karmelowy deser z jabłek (caramel de pommes)

Klasyczny francuski wiejski deser - w sposób charakterystyczny dla oszczędnych Francuzów pozwala zużyć nadmiar jesiennych owoców, gdyż każdy rodzaj jabłek tutaj się nada. Porcja jest spora, możemy więc zaprosić gości, niech się cieszą.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 350 g cukru
  • 3 kg rozmaitych jabłek
  • 5 jajek
  • 150 g miękkiego masła

Karmelowy deser z jabłek (caramel de pommes) - Opis przyrządzania:

Najpierw robimy karmel: do rondla o grubym dnie wsypujemy 200 g cukru i dolewamy 100 ml wody. Stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, zagotuje, a potem zacznie przybierać złoty kolor. Kiedy karmel będzie miał już barwę ciemnozłotą, wlewamy go do okrągłej formy do pieczenia (o średnicy 26 cm) i odstawiamy do zastygnięcia.
W tym czasie myjemy jabłka, obieramy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w kawałki i wkładamy do sporego rondla. Dolewamy 2 łyżki wody, stawiamy na średnim ogniu i przykrywamy. Gotujemy przez kwadrans, mieszamy i dosypujemy resztę (150 g) cukru. Gotujemy dalej bez przykrycia, często mieszając, przez 10-15 minut, aż wyparuje jak najwięcej płynu. Zdejmujemy z ognia.
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Jajka ubijamy w miseczce i dodajemy po trochu, mieszając, do jabłek.
Masło kroimy w małe kawałki, dodajemy do masy jabłkowej i mieszamy, aż się rozpuści (masło, rzecz jasna).
Wlewamy masę do formy z karmelem. Wstawiamy formę do głębokiej brytfanki, a dokoła wlewamy wrzącą wodą - powinna sięgać do połowy formy.
Brytfankę z wodą i formą z jabłkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 2 godziny.
Kiedy nóż wbity w masę wyjdzie z niej suchy, deser jest upieczony i możemy go wyjąć z piekarnika.
Wyjmujemy formę z wody i odstawiamy do wystudzenia.
Wstawiamy "caramel" do lodówki, najlepiej na całą noc.
Podajemy na zimno, z sosem waniliowym i jakimiś kruchymi ciasteczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Karmelowy deser z jabłek (caramel de pommes): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Karmelowy deser z jabłek (caramel de pommes) przepisy:

  • Krem karmelowy, klasycznie francuski Krem karmelowy, klasycznie francuski
    Jeden z najsłynniejszych, najbardziej klasycznych deserów, jakie (coraz rzadziej) można znaleźć na tym niedoskonałym świecie. Krem jest znakomity, o czystym smaku i jedwabistej konsystencji.
  • Klasyczna tarta czekoladowa Klasyczna tarta czekoladowa
    Klasyczna tarta z kruchego ciasta z kremem czekoladowym, mile przełamanym dodatkiem kawy i wanilii. Podajemy dobrze schłodzoną, z filiżanką gorącej kawy. Uwaga! chociaż jest łatwiutka, robi murowane wrażenie na przyjęciach.
  • Pudding kokosowy z białą i czarną czekoladą
    Czekoladowo-kokosowa dekadencja: do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i białą czekoladę, a przed podaniem polewamy gorącym sosem z czarnej czekolady...
  • Tarte Tatin z węgierkami (tylko trochę oszukana)
    Trochę oszukana - bo używamy do niej gotowego ciasta francuskiego, a w klasycznej tarte Tatin ciasto jest kruche i domowe. Z drugiej jednak strony, w wersji klasycznej zamiast śliwek są jabłka, więc o czym my tu właściwie mówimy... Ta nowoczesna wariacja jest naprawdę bardzo smaczna.
  • Tarte Tatin z orzechami
    Niemal klasyczna tarte Tatin, z małą zmianą - do jabłek dodajemy podpieczone orzechy laskowe, co dodaje nowy wymiar popularnemu normandzkiemu deserowi.


Podziel się linkiem:




Komentarze: