W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bulion z prawdziwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Bulion z prawdziwkami

Szalenie elegancka zupa z "garniturem" z mini warzyw i prawdziwków. Na bardzo wytworny obiad, wielką jesienną okazję, dla zaimponowania samym sobie...

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duża kura wraz z podrobami
  • marchewka
  • por
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 goździki
  • gałązka świeżego tymianku
  • listek laurowy
  • kawałek skórki z cytryny
  • 8 małych karotek (marchewek)
  • 8 malutkich rzepek
  • 4 mini kapustki włoskie
  • 8 pięknych niedużych prawdziwków
  • oliwa z oliwek

Bulion z prawdziwkami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kurę myjemy i osuszamy, odcinamy skrzydełka, zaś samą kurę kroimy wzdłuż na pół i wkładamy do dużego gara. Wlewamy 3 litry wody i stawiamy na sporym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zdejmujemy łyżką szumowiny.
Podroby - potrzebujemy wątróbkę, serce i żołądek - myjemy i wraz ze skrzydełkami kładziemy na blaszce. Wkładamy na kwadrans do nagrzanego piekarnika, po czym wyjmujemy i wkładamy do garnka z kurą.
Marchewkę, por i seler obieramy, myjemy i wkładamy do garnka z kurą.
Cebulę tylko myjemy, nie obierając, wbijamy goździki i tak przygotowaną wkładamy do garnka.
Dodajemy tymianek, listek laurowy, skórkę z cytryny, kilka ziarenek pieprzu, solimy.
Zmniejszamy ogień - rosół powinien leciutko "mrugać" - garnek częściowo przykrywamy i gotujemy przez 2 godziny.
Karotki obieramy, starając się zachować zgrabny kształt, myjemy.
Rzepki cieniutko obieramy, zostawiając zielony koniuszek, myjemy.
Kapustki kroimy pionowo na pół, myjemy.
Kiedy miną już 2 godziny, wyjmujemy kuraka - nie będzie nam do tego dania potrzebny - a rosół cedzimy przez gęste sitko. Stawiamy znów na ogniu, a kiedy się niemal zagotuje, wkładamy przygotowane mini warzywa. Gotujemy, aż będą niemal miękkie, wyjmujemy i studzimy. Przykrywamy i trzymamy w lodówce do momentu podania.
Rosół studzimy i wstawiamy do lodówki. Kiedy tłuszcz się zetnie, starannie go zdejmujemy z powierzchni rosołu.
Stawiamy rosół na ogniu, zagotowujemy i gotujemy bez przykrycia tak długo, aż zredukuje się o połowę. Doprawiamy do smaku solą, wkładamy mini warzywa i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, żeby się zagrzały.
W tak zwanym międzyczasie czyścimy prawdziwki z leśnych paprochów, przycinamy nóżki u podstawy, po czym kroimy grzyby w plastry o grubości mniej więcej 1/2 cm.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wkładamy grzyby pojedynczą warstwą i smażymy na złoto z obu stron. Leciutko solimy.
Usmażone prawdziwki rozdzielamy sprawiedliwie między 8 głębokich talerzy. Na każdy talerz kładziemy jedną karotkę, jedną rzepkę i pół kapustki.
Zalewamy wrzącym rosołem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Bulion z prawdziwkami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Bulion z prawdziwkami przepisy:

  • Zupa trochę jakby azjatycka Zupa trochę jakby azjatycka
    Bardzo smaczna, rozgrzewająca, ale lekka zupa na każdą dietę! Jeśli mamy już gotowy wywar wołowy, to zrobienie jej trwa sekundy. Ilość warzyw - według uznania; osobiście lubię, żeby to jednak była zupa, a nie sałatka, więc wrzucam garść warzywnych pasków na talerz. Jeśli kogoś jednak na nogi stawiają dopiero ilości hurtowe, to zakazu nie ma... To samo dotyczy chilli. A - dobrze na koniec wrzucić kilka listków kolendry, ale ja jej akurat nie miałam pod ręką...
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Coq au vin czyli kura w winie Coq au vin czyli kura w winie
    Klasyk nad klasykami, sposób na starą i twardą kurę. Przepis pochodzi z Burgundii, ale taką kurę dusi się, jak Francja długa i szeroka, używając lokalnego wina (zawsze jednak dobrego).
  • Zupa grzybowa z orzechami
    Bardzo wytworna jesienna zupa z różnych szlachetnych grzybów. Dodatek pachnących przypieczonych orzechów jest dla podniebienia miłą niespodzianką.
  • Polska zupa cebulowa przypkowska
    Prawdziwie staropolski przepis autorstwa pani Stefanii Przypkowskiej, pochodzący z książki "Łyżka za cholewą, a widelec na stole". Idealna zupa na obiad w mroźną niedzielę.


Podziel się linkiem:




Komentarze: