W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Angielskie kotlety z jabłkami i szałwią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Angielskie kotlety z jabłkami i szałwią

Brytyjczycy do wieprzowiny najchętniej jedzą sos jabłeczny doprawiony szałwią. W tym przepisie mamy niejako dekonstrukcję tego dania, gdyż jabłka podajemy w połówkach, a nie w postaci sosu. Do tak przygotowanego mięsa podajemy piure lub małe pieczone ziemniaczki.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 ładne wieprzowe kotlety
  • 2 gałązki świeżej szałwii
  • 2 czerwone cebule
  • 2 jabłka
  • oliwa z oliwek
  • czubata łyżka masła
  • 4 łyżki brązowego cukru

Angielskie kotlety z jabłkami i szałwią - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Mięso myjemy i osuszamy, solimy i (pardon) pieprzymy ze wszystkich stron.
Szałwię myjemy, osuszamy, oskubujemy listki i kroimy je w cienkie paseczki.
Cebule obieramy i kroimy w zgrabne ósemki.
Jabłka myjemy i kroimy horyzontalnie na pół.
Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorący tłuszcz kładziemy mięso i osmażamy je na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety przekładamy na talerz.
Na patelnię dokładamy masło, a kiedy się zagrzeje, wrzucamy szałwię i cebulę. Solimy, mieszamy, po czym robimy miejsce na 4 połówki jabłek. Wkładamy jabłka przecięciem do patelni i smażymy na średnim ogniu przez mniej więcej 5 minut, aż jabłka zarumienią się od spodu.
Przekładamy jabłka do żaroodpornego naczynia - tym razem przecięciem do góry - a obok kładziemy cebulę.
Każdą połówkę jabłka posypujemy łyżką cukru, po czym wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
Teraz na cebuli kładziemy kotlety i pieczemy jeszcze 10 minut.
Podajemy z piure ziemniaczanym (dobrze maślanym) lub małymi pieczonymi ziemniaczkami i jakąś zieloną jarzynką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Angielskie kotlety z jabłkami i szałwią: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: