Znakomita tarta kolacyjna, z jabłkami, cebulką, boczkiem i serem. Czyż zawsze musi być szarlotka?
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tarta z cebulą i jabłkami - Opis przyrządzania:
Najpierw zagniatamy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ciut startej gałki muszkatołowej, mieszamy. Masło kroimy w małe kawałki, dodajemy do mąki i siekamy nożem, aż tłuszcz zacznie łączyć się z mąką. Dodajemy jajko i 2 łyżki zimnej wody i zagniatamy na gładkie ciasto. Z ciasta toczymy kulę, spłaszczamy ręką, zawijamy w folię i wkładamy na pół godzinki do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Prostokątną blaszkę smarujemy masłem, wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Bekon kroimy w cienkie paski.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy bekon i smażymy, mieszając, na rumiano. Dodajemy cebulę i dusimy, aż zmięknie i zacznie się złocić. Solimy, (pardon) pieprzymy, mieszamy i zdejmujemy z ognia do przestudzenia.
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy w plasterki.
Cheddar ścieramy na grubej tarce.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, podsypując niedużą ilością mąki i przekładamy do przygotowanej blaszki. Wylepiamy ciastem spód i brzegi wyrównujemy. Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy połową sera.
Na serze kładziemy cebulę z boczkiem, a na nich - plasterki jabłek. Posypujemy resztą sera.
Mieszamy razem śmietankę i jajka na gładką masę, doprawiamy do smaku solą, gałką i ostrą papryką. Polewamy masą tartę.
Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut - aż brzegi ciasta dobrze się zarumienią, a nadzienie zastygnie.
Podajemy na dobrze ciepło, z sałatą (i w ten sposób mamy z głowy trzy porcje zieleniny z pięciu zalecanych dziennie...).
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Tarta z cebulą i jabłkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |