W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta z cebulą i jabłkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Tarta z cebulą i jabłkami

Znakomita tarta kolacyjna, z jabłkami, cebulką, boczkiem i serem. Czyż zawsze musi być szarlotka?

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ciasto:
  • 250 g (1/4 kg) mąki plus ciut do wałkowania
  • gałka muszkatołowa
  • 125 g zimnego masła plus kawałek do smarowania blaszki
  • jajko
  • nadzienie: 100 g bekonu
  • 500 g (1/2 kg) cebuli
  • oliwa z oliwek
  • 750 g (3/4 kg) jabłek
  • 250 g (1/4 kg) sera cheddar
  • 200 ml (niepełna szklanka) kremowej śmietanki
  • 4 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • ostra papryka

Tarta z cebulą i jabłkami - Opis przyrządzania:

Najpierw zagniatamy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ciut startej gałki muszkatołowej, mieszamy. Masło kroimy w małe kawałki, dodajemy do mąki i siekamy nożem, aż tłuszcz zacznie łączyć się z mąką. Dodajemy jajko i 2 łyżki zimnej wody i zagniatamy na gładkie ciasto. Z ciasta toczymy kulę, spłaszczamy ręką, zawijamy w folię i wkładamy na pół godzinki do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Prostokątną blaszkę smarujemy masłem, wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Bekon kroimy w cienkie paski.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy bekon i smażymy, mieszając, na rumiano. Dodajemy cebulę i dusimy, aż zmięknie i zacznie się złocić. Solimy, (pardon) pieprzymy, mieszamy i zdejmujemy z ognia do przestudzenia.
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy w plasterki.
Cheddar ścieramy na grubej tarce.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, podsypując niedużą ilością mąki i przekładamy do przygotowanej blaszki. Wylepiamy ciastem spód i brzegi wyrównujemy. Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy połową sera.
Na serze kładziemy cebulę z boczkiem, a na nich - plasterki jabłek. Posypujemy resztą sera.
Mieszamy razem śmietankę i jajka na gładką masę, doprawiamy do smaku solą, gałką i ostrą papryką. Polewamy masą tartę.
Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut - aż brzegi ciasta dobrze się zarumienią, a nadzienie zastygnie.
Podajemy na dobrze ciepło, z sałatą (i w ten sposób mamy z głowy trzy porcje zieleniny z pięciu zalecanych dziennie...).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Tarta z cebulą i jabłkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Tarta z cebulą i jabłkami przepisy:

  • Tarta z szynką i świeżym szpinakiem
    Przyjemna, solidna, ale nie ciężka, kolacyjna tarta ze świeżym szpinakiem, który właśnie jest nowalijką!
  • Tarta z jabłkami i camembertem
    Przyjemna, niezobowiązująca tarta z prostych i klasycznych składników. Podajemy na kolację lub miłe przyjątko w zaprzyjaźnionym gronie.
  • Tarta cebulowa najlepsza Tarta cebulowa najlepsza
    Tart cebulowych na świecie jak mrówków - ta akurat, solidna i treściwa, z pochodzenia jest niemiecka. Świetna zatem do piwa, choć ja oczywiście wolałabym kieliszek dobrego wina...
  • Tarta z zielonymi szparagami Tarta z zielonymi szparagami
    W Belgii zaczęły się już szparagi - wcześnie jakoś, ale są całkiem-całkiem, więc nie będę się kłócić o pory roku i sezony. Szparagi zielone tym górują nad białymi, że nie mają tych strasznych, trudnych do obrania włókien.
  • Tarta z kurkami i prawdziwkami
    Znakomita jesienna tarta - jeśli podamy do niej różne gatunki sałaty ze świeżymi i obranymi ze skórki (!) włoskimi orzechami, zaś na deser figi z gęstym jogurtem i miodem, będziemy mieli niesłychanie sezonową i elegancką kolację.


Podziel się linkiem:




Komentarze: